NIŽANJE CEN

Menjava ponudnika zemeljskega plina mora biti brezplačna

Objavljeno 22. oktober 2012 22.59 | Posodobljeno 22. oktober 2012 22.58 | Piše: Mo. S.

Potrošniki imajo pravico, da dobavitelja zamenjajo brez dodatnih stroškov in ovir, a v praksi ni vedno tako.

Menjava ponudnika zemeljskega plina bi morala potekati preprosto in brez plačila.

LJUBLJANA – Cene zemeljskega plina so se v zadnjem času znižale, nižje cene ponudnika Gen-I pa so mnoge spodbudile k zamenjavi dobavitelja. To lahko prosto storite že od leta 2007, a menjava po ugotovitvah Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ni vedno preprosta niti brezplačna, kar se dogaja zlasti zaradi nepoštenih pogodbenih pogojev posameznih ponudnikov zemeljskega plina.

Natančno preberite pogodbo

Potrošniki imajo pravico, da dobavitelja zamenjajo brez dodatnih stroškov in ovir, a v praksi ni vedno tako: »Če na primer izpostavimo določila pogodb pri Istrabenz Plini, d. o. o.: v njih je določeno, da bi v primeru, ko bi potrošnik želel odpovedati pogodbo pred potekom 10 let od sklenitve, moral dobavitelju plačati vse fiksne stroške za predvideno dobavo do konca pogodbene dobe. Kakšni so ti stroški, pa v pogodbi ni natančno določeno. Glede na nedavno poročanje medijev potrošnikov pri prehodu k drugim ponudnikom ne bodo omejevali, kar nas veseli, saj smo jih na ZPS k temu pozvali že na začetku oktobra, podali smo tudi že prijavo na tržni inšpektorat,« pravi Breda Kutin, predsednica ZPS.

Podpira tudi predlog sprememb energetskega zakona, ki med drugim vsebuje določilo, da je treba kakršne koli spremembe splošnih pogojev potrošnikom posredovati en mesec pred spremembo. Če se potrošnik z njimi ne bo strinjal, bo od pogodbe lahko odstopil brez plačila kazni.

Če boste v pogodbi zasledili določilo, ki bi vas pri morebitni zamenjavi dobavitelja plina omejevalo, kopijo pogodbe pošljite na ZPS, še svetujejo tistim, ki razmišljajo o tem koraku.

Deli s prijatelji