SPREMEMBE

Menjava na vidiku: v kratkem slovo Medje od vrha NLB?

Objavljeno 28. januar 2016 19.03 | Posodobljeno 28. januar 2016 19.03 | Piše: T. L.

Glavna akterja v menjavi šefa NLB naj bi bila Jazbec iz SDH in minister Mramor.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Po menjavah v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenskem državnem holdingu (SDH) naj bi se stolček majal tudi Janku Medji, šefu državnega NLB.

Medjo naj bi po informacijah iz oddaje 24 ur na Pop TV želel zamenjati Marko Jazbec, ki je na čelu SDH še precej »svež« in je bil med drugim član uprave NLB pod vodstvom Boža Jašoviča. Slednji se je v zgodovino slovenskega bančništva vpisal kot menedžer, ki je za seboj pustil ogromno bančno luknjo. V ozadju naj bi se po pojavljalo ime Mateja Narata, ki se je v zadnjem času pojavljal v dogajanju med Savo in DUTB.

V navezi z Jazbecem tudi Mramor

Po poročanju portala pozareport.si naj bi se vse skupaj začelo na februarski skupščini NLB, ko naj bi SDH zamenjal večino članov nadzornega sveta NLB, novi nadzorniki pa naj bi potem v najkrajšem času odpoklicali Medjo. Uradno naj bi bil razlog »izguba zaupanja«. Portal piše, da naj bi šlo za dogovor med Jazbecem in ministrom za finance Dušanom Mramorjem. Mramor se je po aferi z izplačevanjem dodatkov umaknil iz javnosti na krajši dopust ... 

In kdo naj bi zasedel stolčke v NLB? Imena bodočih članov nadzornega sveta so še ali velika skrivnost ali pa še niso povsem določena, se pa zato po poročanju portala v zakulisju že govori o štirih možnih kandidatih za novega predsednika uprave NLB: šlo naj bi za Davida Benedeka, nekdanjega člana uprave NLB, trenutno predsednika uprave Triglava Internationala, Barbaro Smolnikar, predsednico uprave NLB Vita in tudi članico novega nadzornega sveta SDH, Andreja Andoljška, predsednika uprave Gorenjske banke, ter finančnika stare garde Aljošo Tomaža, izvršnega direktorja KD Group, nekdanjega šefa uprave A Banke, ki ga je na čelu NLB ali pa kar za finančnega ministra želel imeti Zoran Janković po svoji zmago na parlamentarnih volitvah leta 2011.

Skupščina NLB bo 10. februarja, novi nadzorniki pa bodo morali pred dokončnim slovesom Medje pridobiti še soglasje Banke Slovenije in Evropske centralne banke (ECB). 

Deli s prijatelji