KADROVANJE

Menedžer, ki je dajal kredite za Stožice, prevzema Gorenjsko banko?

Objavljeno 18. december 2013 10.56 | Posodobljeno 18. december 2013 10.56 | Piše: K. K.

Nekdanji šef NLB, zdaj svetovalec uprave Gorenjske banke, Božo Jašovič, bo po neuradnih podatkih izrinil svojega šefa.

Velja za poslušnega možaka.

LJUBLJANA – Čeprav je podeljeval kredite za gradnjo Stožic, ki jih trenutno v predkazenskem postopku pregleduje Nacionalni preiskovalni urad, omogočil državno luknjo brez dna za dokapitalizacije in blokiral prodajo Mercatorja, bo Božo Jašovič po poročanju portala Požareport prevzel vodenje Gorenjske banke. Tam je trenutno predsednik uprave sicer Gorazd Trček, Jašovič pa njegov svetovalec, a naj bi se na šefovski položaj po odstrelu Trčka zaradi stresnih testov zavihtel Jašovič.

Z večje luknje na manjšo

Portal sicer poroča še, da pri načrtovani kadrovski menjavi nekateri pravijo, da se preprosto ne sme zgoditi. Dodaja, da je najbolj groteskno to, da Trčka zamenjujejo zaradi rezultatov stresnih testov v Gorenjski banki, tja pa bi radi nastavili Boža Jašoviča, nekdanjega direktorja Nove Ljubljanske banke, kjer so stresni testi pokazali »najmanj stokrat« večjo luknjo. Jašoviča naj bi si po poročanju Požareporta na vrhu Gorenjske banke želela viceguvernerka Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo. Z Jašovičem ju druži dolga skupna zgodovina. Jašovič je bil pred prihodom na čelo NLB, januarja 2009, viceguverner Banke Slovenije za nadzor bančnega poslovanja in tam ga je nasledila Stanislava Zadravec Caprirolo. Ko je bil Jašovič šef uprave NLB, je bila Stanislava Zadravec Caprirolo, kot tedanja visoka državna uradnica na ministrstvu za finance, predsednica nadzornega sveta NLB, dokler ni odšla v Banko Slovenije, predsednik nadzornega sveta pa je postal Marko Simonetti.

Ubogal telefonske ukaze

Portal Jašoviča opisuje kot tistega predsednika uprave NLB, ki je pred slabimi štirimi leti napovedoval, da banka ne bo potrebovala več kot 400 milijonov evrov dokapitalizacije, podeljeval je sporne milijonske kredite za gradnjo Stožic, zaradi katerih trenutno teče predkazenski postopek Nacionalnega preiskovalnega urada. Blokiral je prodajo Mercatorja, in to menda na telefonski ukaz tedanjega finančnega ministra Franca Križaniča. Ves čas pa je veljal za »poslušni kader« nekdanjega guvernerja ter dolgoletnega ministra za finance Mitje Gasparija. Z mesta predsednika uprave NLB je Božo Jašovič odstopil decembra 2011.

Deli s prijatelji