HOČE DENAR

Melania Trump bi rada milijone

Objavljeno 03. september 2016 16.49 | Posodobljeno 03. september 2016 16.49 | Piše: S. N.

Za 150 milijonov dolarjev toži lastnike časopisa Daily Mail ter avtorja bloga .

Melania Trump toži zaradi laži, škoda je ocenjena na 150 milijonov dolarjev. Foto: Reuters.

NEW YORK – Žena republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa Melania Trump je uresničila napovedi in vložila odškodninsko tožbo proti lastnikom časopisa Daily Mail ter avtorju spletnega bloga iz Marylanda. Tožba je vložena zaradi domnevno 100-odstotno lažnega poročanja, ki da je močno škodovalo njenemu osebnemu in poslovnemu ugledu, je sporočila odvetniška pisarna, ki zastopa Melanio. »Med lažmi je tudi trditev, da je bila gospa Trump v 90. letih prejšnjega stoletja, preden je spoznala svojega moža, spremljevalka. Dejanja toženih so tako zlobna in škodljiva, da je škoda ocenjena na 150 milijonov dolarjev,« je sporočil odvetnik Charles Harder.

Zgodbo so povzeli vsi svetovni mediji: Trumpova naj bi po trditvah toženih medijev ob prihodu v ZDA, preden je spoznala Donalda Trumpa, delala za manekensko agencijo, ki naj bi dekletom omogočala dodaten zaslužek s prostitucijo za bogate stranke. Članki so se sklicevali na neavtorizirano biografijo Melanie Trump, ki naj bi bila objavljena v Sloveniji.

Tožbo so v Marylandu vložili proti družbi Mail Media (starševskemu podjetju britanskega tabloida Daily Mail) in blogerju Websterju Tarpleyju, ta je zapise sicer pozneje umaknil in se opravičil, a ga je tožba vseeno doletela – v opomin vsem, ki bi poskušali natolcevati o Trumpovi ženi. Tudi otoški tabloid je po grožnji s tožbo zapise umaknil, zdaj pa so v opravičilu in pojasnilu sporočili, da v članku niso trdili, da so obtožbe resnične, ampak so zapisali, da zanje ni dokazov. »Namen članka je bil, ali lahko to obtožbe vplivajo na predsedniško kampanjo, ne glede na to, da niso resnične,« so zapisali in še, da uredniki obžalujejo sleherno napačno interpretacijo članka.

Sprožila več postopkov

Včeraj se je oglasila odvetnica Nataša Pirc Musar, ki jo je Melania Trump najela za zastopanje. Kot je zapisala Pirc Musarjeva, je v zadnjih dneh Melania sprožila več pravnih postopkov proti različnim slovenskim izdajateljem medijev in založbi, konkretno proti Suzy, reviji Slovenskih novic, Bojanu Požarju, Igorju Omerzi, Založbi OMBO, ki je v lasti teh dveh avtorjev, in proti Adamu Schlechterju. V vseh primerih zaradi izjav o tem, da je v devetdesetih letih delala kot spremljevalka. Kot je zapisala Pirc Musarjeva, je Melania kot profesionalna manekenka delovala v Agenciji Metropolitan iz New Yorka, katere lastnik je bil Paolo Zampolli. Vse njene zadolžitve so se nanašale zgolj na manekenstvo. Nikoli in nikdar ni delala kot spremljevalka ali ponujala spolnih storitev, niti nikoli ni slišala ali videla, da bi v agenciji Metropolitan ali za Zampollija manekenke ali kdor koli drug, ki je sodeloval s to agencijo, ponujal ali opravljal spolne storitve, je zapisala Pirc Musarjeva.

Absolutna javna oseba

Ker nas odvetnica omenja v sporočilu za javnost, se je treba nanj odzvati. Treba je poudariti, da revija Suzy nikoli ni trdila, da je Melania Trump ponujala storitve spolne spremljevalke, da je bil Paolo Zampolli njen zvodnik in da je bila vpletena v nezakonite posle. Očitek, da so bile v članku zapisane take trditve, je torej neutemeljen.

V sporočilu za javnost je tudi zapisano, da gospa Trump razume, da je v času trajanja ameriške predvolilne kampanje bolj izpostavljena javnosti, a da to medijem brez dvoma ne daje nobene pravice pisanja o njenem osebnem in družinskem življenju, še manj seveda laganja o tem. Slednje seveda drži in revija Suzy tudi ni zapisala nobene laži o Melanii Trump. Nikakor pa ne drži, da mediji ne bi imeli pravice pisati o njenem osebnem in družinskem življenju, saj je Melania Trump, kot žena predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, absolutna javna oseba brez primere in je zaradi pravice do svobode izražanja novinarjem dovoljeno pisati tudi o njenem osebnem in družinskem življenju, še posebno ker je ta del zasebnosti že mnogokrat razkrila medijem, seveda na način, ki je ustrezal njej oziroma njenemu možu in ciljem njegove kampanje.

Deli s prijatelji