BEGUNSKA KRIZA

Mejni prehod Rigonce zaprt, begunci prebili hrvaško blokado

Objavljeno 18. september 2015 23.00 | Posodobljeno 19. september 2015 00.53 | Piše: Mo. S.

Mejni prehod Rigonce je zaprt.

LJUBLJANA – V Slovenijo so začele prihajati večje skupine beguncev, njihovo število pa bo v naslednjih urah in dneh le še naraščalo.

Na mejnem prehodu Rigonce, kjer je v tem trenutku najbolj vroče, so izbruhnili nemiri, slovenska policija pa je posredovala s solzivcem. Medtem so zvečer napovedali tudi zaporo dolenjske avtoceste, vendar pa so jo potem preklicali in zdaj tam velja splošna nevarnost zaradi ljudi, ki bi utegnili hoditi ob cesti.

22.40

Na novico o uporabi solzivca se je odzvala tudi nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor:

22.10

Za blokado slovenskih policistov je zdaj že 400 do 500 beguncev, so poročali v Odmevih na nacionalni televiziji. Solzivec pa naj bi bili uporabili zaradi izgreda protestnikov, ki naj bi izzvali policijo.

Pestro pa je tudi na madžarsko-hrvaški meji. Tja je namreč prišel vlak z več kot 1000 begunci in 40 hrvaškimi policisti. Zadnje so Madžari razorožili, zoper to potezo Hrvaške pa sprožili ustrezne postopke. Hrvaški mediji poročajo, da ni čisto tako ...

21.50

Twitter so preplavile fotografije spiranja oči beguncev z vodo. Slovenski policisti naj bi bili uporabili solzivec.

21.30

»Mejni prehod Obrežje in avtocesta Ljubljana–Obrežje sta ponovno odprta za ves promet,« zdaj poroča prometnoinformacijski center. Ostaja pa na omenjenem odseku splošna nevarnost zaradi okoli 100 ljudi, ki naj bi bili ob cesti, poroča STA.

Na tem odseku bodo postavljena opozorila za splošno nevarnost, da ne bi zaradi ljudi ob cesti prišlo do kakšne nesreče. Cesta je tako odprta za promet, poteka pa na njej poostren nadzor, so še dodali.

21.15

Premier Miro Cerar obžaluje, da je Hrvaška zadevo z begunci tako hitro izgubila izpod nadzora. Se bo pa Slovenija, če bi se zgodilo, da bo pritisk beguncev prevelik, zanesljivo pogovarjala o možnih poteh, t. i. koridorjih z vsemi državami, ki jih to zadeva, je dejal po seji sveta za nacionalno varnost. »Če bi se situacija stopnjevala, bomo stopnjevali tudi ukrepe,« je še napovedal premier in zatrdil, da za zdaj aktivacija vojske, razen pri logistični pomoči, ni potrebna. Poudaril je tudi, da ne želijo uporabiti nasilja.

Obžaluje tudi nekatere izjave, »ki kažejo na nezanesljivost in na nepredvidljivost Hrvaške«. Poudaril je, da je Slovenija na meji s Hrvaško zaradi schengenskega režima ne le varuh domače meje, ampak tudi varuh EU. S tem varovanjem meja se zagotavlja, da na notranjih mejah EU nadzor ni potreben, zato pričakujejo, da bodo tudi drugi znali ceniti to zelo odgovorno nalogo in da ji bodo pri tem pomagali. (STA)

21.00

»Po odredbi policije bo v kratkem popolna zapora dolenjske avtoceste pri priključku Obrežje proti mejnemu prehodu Obrežje. Osebna vozila bodo preusmerjena na vzporedno regionalno cesto, tovorna vozila bodo izločena na odstavne pasove avtoceste. Voznikom pot proti Obrežju/Hrvaški odsvetujemo,« poroča prometnoinformacijski center.

Na neuradne informacije, da Slovenija ob meji s Hrvaško razporeja vojake, je vlada odgovorila: »Približno 60 vojakov sodeluje pri logistiki.«

Na mejnem prehodu Rogince med obmejnima točkama na slovenski in hrvaški strani se je znašlo 300 beguncev. Hrvaška policija jih je sprva zadrževala, nato pa jih spustila mimo, medtem ko je na slovenski strani mejni prehod zaprt.

Kot poroča hrvaški Večernji list, so begunci na hrvaški strani prebili blokado in nadaljevali pot proti slovenski strani, kjer jih čaka slovenska policija s ščiti in palicami. Ljudje kričijo »Hrvaška«, »Svoboda« in »Odprite mejo«.

Mejni prehod Rigonce je zaprt zaradi protesta hrvaških in slovenskih aktivistov v Harmici.

20.45

V Tovarnik na srbsko-hrvaški meji se je napovedal še en vlak z 11 vagoni. Ali bo nadaljeval pot proti Madžarski, še ni znano.

Medtem ko naša policija ne popušča in se ukvarja z vsakim pribežnikom posebej, pa Hrvati počnejo nasprotno: približno 3500 beguncev je Hrvaško že zapustilo, od teh naj bi jih 2500 prevzela Madžarska, kar je nenavaden preobrat po tistem, ko je zaprla svojo mejo. 

Če morda še ne veste:

Pomoč tujcu, ki nedovoljeno vstopi, potuje v tranzitu ali prebiva na ozemlju Slovenije, je lahko nezakonita. Kaznuje se z globo od 2000 do 4500 evrov oziroma do pet let zapora skupaj z denarno kaznijo. Državljani naj v primeru srečanja z migranti takoj pokličejo policijo, ki bo izvedla ustrezne postopke, na svojih spletnih straneh navaja policija.

Deli s prijatelji