STE PRIČAKOVALI?

Meja sneženja se bo nižala, to so nova vremenska opozorila

Objavljeno 16. september 2017 12.07 | Posodobljeno 16. september 2017 12.07 | Piše: Mo. S.

Deževno obdobje bo trajalo najmanj do srede.

LJUBLJANA – Od petka zvečer do sobote zjutraj je v večjem delu Slovenije padlo od 20 do 60 litrov dežja na kvadratni meter. Manj kot 20 milimetrov padavine je padlo ponekod v severovzhodni in severozahodni Sloveniji, so sporočili vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

Deževje (tudi krajevne nevihte z nalivi) se bo nadaljevalo do nedelje popoldne. Od nedelje popoldne do ponedeljka zjutraj bodo le manjše krajevne padavine. V ponedeljek se bo dež znova okrepil in ponehal šele v noči na sredo. Do nedelje popoldne bo padlo še od 30 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, višje vrednosti predvidoma v jugovzhodni Sloveniji pa tudi v hribovitem svetu zahodne in jugozahodne Slovenije ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Prva ocena količine padavine za obdobje od ponedeljka zjutraj do konca epizode v noči na sredo pa je dodatnih 40 do 80 milimetrov.

Reke bodo prestopile bregove

Po podatki oddelka za hidrološko napoved pri Arsu Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju. Danes bodo reke po vsej državi močneje naraščale, ob tem bodo posamezne reke zlasti v osrednji in jugovzhodni Sloveniji poplavile, predvidoma na območjih pogostih poplav. Ob ponovni okrepitvi padavin v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan se bodo poplavne razmere začele stopnjevati. Krka s pritoki se bo v srednjem in spodnjem toku razlivala na območjih pogostejših poplav. Na izpostavljenih območjih se lahko razlije v širšem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem se bodo ojezerila.

Zelo bo hladno

Temperature zraka se tako čez dan ne bodo dvignile prav visoko, razen ob morju. »V torek bo zelo hladno za ta čas, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov,« so zapisali.

Sodeč po spodnji slikovni napovedi, bo v torek čez dan zgolj 11 stopinj, kar pa že bolj spominja na poznojesenske dni. Naj spomnimo, da se koledarska jesen sploh še ni začela ...

image

Deli s prijatelji