LAKOTA

Medvedu v Bohinju vse bolj diši meso

Objavljeno 26. september 2015 13.46 | Posodobljeno 26. september 2015 13.46 | Piše: Špela Ankele

Samo minuli teden je kosmatinec uničil čebelnjak ter pokončal kravo in ovco. Domačini očitajo državi, da ne ukrepa in niti ne plača povzročene škode.

BOHINJSKA BISTRICA – Komaj smo prejšnji teden poročali o medvedu, ki se je v bohinjskem kotu spravil nad čebelnjak, že so s tega dela Gorenjske prišla nova poročila o škodi, ki jo je povzročila rjava zver. Samo prejšnji teden so v bohinjski občini našteli tri takšne primere: poleg razdejanja čebelnjaka v Zagradcu je medved na smučišču Vogel pokončal ovco, nekoliko vzhodneje, na planini Suha, pa še kravo. Po dostopnih podatkih so Bohinjci že minuli mesec predlagali izredni odstrel problematičnega kosmatinca, ki jim to poletje povzroča precejšnjo škodo, toda lovske družine v tem delu do včeraj še niso dobile gorenjske odločbe o izrednem odstrelu.

»Letos so bila na planinah spodnjih bohinjskih gora, torej na Voglu in vzhodno od smučišča (pod Rodico), pokončana štiri goveda in dve ovci, uničen je bil čebelnjak. Še dve živali, gre za govedo, sta pogrešani. Po vsej verjetnosti pa sta bili tudi ti dve pokončani,« strne Blaž Černe iz blejske enote zavoda za gozdove zadnje napade bohinjskega rjavega medveda.

Ta, sicer večja odrasla žival, po nekaterih podatkih težka približno 150 kilogramov, ima širino prednje šape kakšnih 15 centimetrov. Škodo je začel delati sredi julija in odtlej iz Bohinja redno prihajajo poročila o ovcah in kravah, ki so končale pod njegovimi zobmi ter šapami. Med tistimi, ki so to poletje na gorah našli mrtve ovce, je tudi rejec drobnice, ki pravi: »Sredi avgusta je medved na Voglu pokončal prvo ovco, kakšnih štirinajst dni pozneje še drugo. Škodo so sicer že ocenili, a bojim se, da bo še večja. Ovce so se po napadih razbežale, tako da je vprašanje, ali so vse preživele. Nemočni smo. To bi bilo treba čim prej urediti, ne pa da se samo čaka in vmes beleži novo škodo.«



Gobarji in planinci naj bodo glasni

»Če se ljudje zadržujejo na območjih, kjer obstaja nevarnost bližnjih srečanj (gobarji, planinci...), je še najbolj učinkovito, da opozorijo na svojo prisotnost. Medved ima zelo dobro razvita čutila (voh, sluh, vid) in se bo še pred našim prihodom umaknil. Je pa območje, kjer so se zgodili škodni primeri, manj zanimivo za gobarje, a nasprotno je s planinci. Ljudje naj uporabljajo označene poti in naj z glasno hojo opozorijo na svojo prisotnost,« planincem svetuje Blaž Černe iz blejske enote zavoda za gozdove in dodaja, naj imajo lastniki, ki se s kužki potikajo po gozdovih, pse pod stalnim nadzorom oziroma na povodcu.

Namesto živine le papirji

Podobno razmišlja Matjaž Soklič iz vasi Polje, ki se na kmetiji ukvarja s proizvodnjo in prodajo surovega mleka. Tudi njegove krave, ki se pasejo po bohinjskih planinah, so letos dvakrat bežale pred medvedom: »To poletje jih je dvakrat napadel, in sicer julija in avgusta. Vsakič je na planini Poljana pokončal eno telico. Tretja mu je sicer ušla, vendar si je med begom poškodovala nogo in je poginila v dolini. A to, da medved tu povzroča škodo, ni novost, saj se zgodba ponavlja že šest, sedem let. Novo je to, da zdaj ne dobimo več povrnjene škode, v preteklosti pa smo denar – sicer z zamudo – vsaj dobili. Tako lahko v Ljubljano le poročamo o škodi, ki nam jo povzroča medved. Nihče ne ukrepa, nam pa namesto živine ostajajo le papirji, na katerih je popisana škoda.«

Govorili smo tudi z Igorjem Logarjem, predsednikom Agrarne skupnosti Bohinjska Bistrica. Tudi on je konec avgusta po napadu medveda ostal brez ene telice, ki je bila breja. Opozoril je: »Ocenili so, da je nastalo za več kot tisoč evrov škode. A poleg škode, ocenjene v evrih, je tu še škoda, ki nastaja zato, ker so se nekateri kmetje ustrašili za živino in so jo predčasno gnali v dolino, s tem pa so na kocko postavili subvencije. Po zadnjih obiskih medveda je tudi težko dobiti pastirja, ki bi na planini skrbel za živali.«

Breja je bila tudi telica, ki jo je kosmatinec na planini Suha pod Voglom pokončal minuli teden. Takrat je pastir na domačijo Janeza in Ivane Smukavec v vas Brod sporočil, da je našel kadaver, na katerem so bili vidni ugrizne rane in sledi krempljev. »Obup,« je bila prva beseda, s katero je Ivana Smukavec opisala ponavljajoče se napade. Nato je podčrtala misli, ki smo jih ta teden slišali od številnih bohinjskih kmetov: »Po eni strani država ne ukrepa in ne izda odločbe za odstrel, po drugi pa nam ne plačajo škode, ki jo povzroča medved.«

Pred slabim letom so v Bohinju sicer enega uplenili. Agencija za okolje je lani poleti izdala dovoljenje za izredni odstrel, saj so se že takrat vrstili napadi na govedo in drobnico. A škoda se pojavlja tudi po odhodu te zveri v večna lovišča. Zato nekateri domačini menijo, da je lani pod strelom padel napačen medved, drugi pa na glas razmišljajo o tem, da je v Bohinj to poletje prihlačal drug, ki mu očitno vse bolj diši kri.

Odgovora na vprašanje, ali bo za problematičnega bohinjskega medveda tudi letos izdana odločba za izredni odstrel, nismo dobili. So pa dobro obveščeni Bohinjci med vrsticami namignili, da takšna odločba, ki bo menda veljala do konca oktobra, iz Ljubljane baje že potuje pod bohinjske gore. 

Deli s prijatelji