ZOO PARK ROŽMAN

Medvedka dobila ime: Franja in Rožmarin

Objavljeno 02. september 2014 17.48 | Posodobljeno 01. september 2014 22.02 | Piše: Maja Kepic

Bralci Slovenskih novic ste odločilno pomagali pri izbiri imen za medvedji siroti.

Prostor, kjer bosta bivala medvedja mladiča, zaradi vremenskih razmer še ni povsem dokončan. Foto: Marko Feist

HORJUL – Sredi avgusta smo v Slovenskih novicah objavili zgodbo o dveh medvedjih mladičih, ki sta se skotila januarja 2007, in sicer v leglu, ki ni bilo takšno, kakršno bi gospoda na raznih uradih želela. Zdelo se je, da je njuna usoda zapečatena: prodajali so ju naokoli za denar, pa ni šlo. Šla sta v začasno rejo, a ju od tam nobena od velikih za tovrstne zveri pristojnih ustanov ni hotela vzeti pod svojo streho. Zato sta čakala na bridek konec – in bi ga tudi dočakala, če ponju ne bi prišel Jože Rožmanec, ki upravlja zasebni živalski vrt v Horjulu.

Imeni na tablico

Zaradi svoje nesrečne zgodbe in skoraj brezizhodnega položaja, v katerem sta se znašla, so se v ZOO parku Rožman odločili, da ju sprejmejo med svoje živali, ki so v preteklosti prav tako doživljale žalostno usodo, in jima omogočijo brezskrbno medvedje življenje.

Vas, drage bralke in dragi bralci, smo takrat naprosili, da simpatičnima kosmatincema, ki sta končno našla varen in ljubeč dom, podelite ime. Akcija je potekala na našem spletnem portalu in se je pred nekaj dnevi uspešno končala. Medvedji siroti, ki zdaj to, hvala bogu, nista več, sta dobili še zadnjo stvar, ki jima je manjkala – čisto pravi, pravcati lastni imeni. Postala sta Rožmarin in Franja.

Ker so bila med predlogi le moška imena (poleg Rožmarina še Bolek, Boško, Brundi, Cene, Herman, Jurček, Kekec, Triglavček in Franček), siroti pa sta, kot smo komaj naknadno izvedeli, par, torej samec in samica, smo v uredništvu staknili glave in skupaj z lastnikom vrta Jožetom Rožmancem prekrstili Frančka (ki je poleg Rožmarina dobil največ vaših glasov) v Franjo.

»Izmed vseh imen sta mi prav ti dve, ki so ju izbrali vaši bralci, najbolj všeč. Obe bom z veseljem izrezljal na tablico, ki bo krasila novo medvedjo ogrado v našem vrtu,« je rezultat glasovanja komentiral Rožmanec. »Medvedi so velike živali, ki živijo 30 let in več, zato mi seveda ni bilo vseeno, kakšni imeni sta na koncu izbrani. Vašim bralcem in bralkam se za pomoč iskreno zahvaljujem.«

Nagajivo vreme

Medveda bi morala v horjulski živalski park priti predvidoma že v začetku septembra, a se je zaradi slabega vremena vse skupaj nekoliko zavleklo. »Zelo nestrpno ju že pričakujemo, vendar prostor, kjer bosta bivala, zaradi slabega vremena še ni urejen. Ob takšnih nalivih je bilo nemogoče postoriti vse. Na naravo pač nimamo vpliva, medveda, ki sta zdaj sicer na varnem – v reji pri veterinarjih –, bosta morala še malo potrpeti, mi pa z njima,« je pojasnil Rožmanec, a dodal, da kosmatinca zagotovo prideta v njegovo zavetje še v tem mesecu. Njun bivalni prostor ne bo kar tako, krasila ga bo čisto posebna ograda, narejena iz stekla! »Visoka bo približno tri metre, toliko, kolikor zahteva evropska zakonodaja.«

V njegovem zasebnem živalskem vrtu že prebiva 12-letni medved Tim. Tudi njega bi, če ga ne bi rešil Jože, čakala kruta usoda – postal bi, pravi Jože, okrasna preproga v pisarni nekega uglednega direktorja. Tim se bo dveh novih kolegov prav gotovo razveselil. Ali je še vedno tako razposajen, kot je bil ob našem avgustovskem obisku, smo vprašali Rožmanca. »Seveda. Zdaj na jesen ga počasi pripravljamo na zimsko spanje, čeprav medvedje v ujetništvu, kjer so pač vseskozi preskrbljeni s hrano, ne spijo tako kot v naravi,« je pojasnil sogovornik. Vseeno mora prikupna zverina, ki tehta okoli 300 kilogramov, v tem obdobju pridobiti še nekaj teže, njegova velikost pa se zaradi zimske dlake poveča skoraj za tretjino.

»S tem ne bomo imeli težav, saj so medvedje zelo hvaležna bitja. So namreč vsejedi. Tim dobi gajbico sadja in zelenjave na dan, včasih kaj sladkega za nagrado, zdaj pa, kot rečeno, bo dobil še nekoliko več, hranili ga bomo tudi z mesom. Takšne porcije bosta dobivala tudi Rožmarin in Franja, brž ko bosta dospela k nam. Komaj že čakamo,« je zaključil Jože.

Zahvala: 200 vstopnic in piknik

Med vsemi, ki ste oddali glasovnico na našem spletnem portalu, bomo izžrebali 100 nagrajencev in jim v dveh sklopih podelili po dve vstopnici za ZOO park Rožman, en nagrajenec pa bo tam lahko s svojo družino užival na pikniku.

Imena srečnežev s prvega sklopa žrebanja in nagrajenca, ki ga čaka piknik, že imamo:

Piknik za družino v ZOO parku Rožman dobi:

Tatjana Medved, Hoče

Prejemniki po dveh vstopnic za ZOO Park Rožman:

Aljaž Hribar, Moravče
Ana Turnšek, Štore
Anita  Ženko, Pivka
Anže Pivk, Ljubljana
Ažbe Horvatinović, Lesce
Barbra Smrekar, Ljubljana
Cveta Stepinšek, Celje
Daniel Damijan, Velika Loka
Darja Kuclar, Laško
Deni Mlekuž, Bovec
Erika Car, Loški Potok
Eva Tavčar Benković, Grosuplje
Fanika Persolja, Celje
Jakob Zalar, Križe
Jana Spevan, Zgornja Velka
Janja Albinini, Kropa
Jerneja Mavsar, Velenje
Jožica Belec, Ljubljana
Julka Lukić, Koper
Lidija Legan, Šentvid pri Stični
Maja Krušič, Ljubljana
Majda Pirnat, Dol pri Ljubljani
Marija Habič, Ljubljana
Marijan Bobek, Maribor
Marjan Lenarčič, Log pri Brezovici
Marjana Bratina, Ljutomer
Marta Lešnik, Maribor
Metka Radulović, Šoštanj
Mira Glavan, Kočevje
Mirela Vranič, Ljubljana
Mitja Žganec, Zalog
Mojca Sajovic, Grosuplje
Monika Ajdonik, Senovo
Nadja Drolc, Lukovica
Neja Meserko, Litija
Nina Steinman, Ljubljana
Nives Virag, Odranci
Pavla Kutin, Kobarid
Petra Krajnc, Ljubljana
Romana Medle, Ljubljana
Sebastijan Mahne, Izlake
Slavica Tratnik, Ljubljana
Srečko Krese, Trebelno
Suzana A. Žigon, Postojna
Tadeja Zavolovšek, Velenje
Tanja Matjaž, Solkan
Tatjana Cvetko, Ruše
Tomaž Intihar, Ljubljana
Valerija Ulipi, Miklavž
Zdenka Meserko, Gabrovka

 

Deli s prijatelji