NA IZLET

Medvedi 
so na varni razdalji

Objavljeno 03. junij 2012 20.03 | Posodobljeno 03. junij 2012 20.02 | Piše: Drago Medved

Pravljična Loška dolina je dežela ostrnic in je raj za pohodnike ter kolesarje.

V Uncu zavijete z avtoceste, se peljete skozi Rakek ter Cerknico in že ste v Loški dolini, kakor se imenuje tudi občina, obdana z mogočnimi gozdovi Snežnika, Javorja in Čabra. Cerkniško jezero je seveda izlet, ki zahteva svojo nedeljo, in ga bomo tokrat preskočili.

Še preden se pripeljemo do Loža, lahko zavijemo v Križno jamo, značilno za svet, ki mu v teh krajih pravijo zeleni kras. Jama je svetovno znana po podzemnih jezerih s sigastimi pregradami in najdišči kosti jamskih medvedov. Ker je urnik ogledov natančno določen, ga preverite na spletni strani: http://www.krizna-jama.si/. Ob sobotah in nedeljah je ogled ob 15. uri.

V Ložu boste že ob glavni cesti na desni strani opazili star vodnjak iz leta 1876, ki mu domačini pravijo štirna. Deluje na nihajni pogon z utežjo in je izjemna tehniška dediščina, podoben je tudi v Starem trgu. Sta edina tovrstna vodnjaka v Sloveniji. V Ložu je tudi turističnoinformacijski center, ki ga lahko obiščete na spletnem naslovu: http://www.loska-dolina.net. Ko zapustimo Lož, smo že v Starem trgu, kjer v središču stoji cerkev sv. Jurija, prvič omenjena že leta 1221, ob njej pa je mogočen zvonik s čebulasto kapo. V kraju boste lahko opazili nekaj lepo obnovljenih starih hiš z značilno arhitekturo; grajene so iz kamna. Pri Starem trgu se z Blok vije evropska pešpot E-6, ki se nadaljuje mimo vasi Nadlesk in vodi do gradu Snežnik.

Grad Snežnik

Grad naj bi sezidali na temeljih nekdanje rimske utrdbe, da bi zavaroval potnike na poti skozi nevarne gozdove. V listinah se prvič omenja 1269. z Majnardom Snežniškim, konec 14. stoletja je prešel v last družine Lambergov, ki so mu v 16. stoletju dali renesančno podobo, kakršno lahko le nekoliko spremenjeno občudujemo še danes. Grad je zamenjal veliko lastnikov. Oton Viktor Schönburg-Waldenburg je grad z obsežnim posestvom namenil svojemu tretjemu sinu Juriju. Podedoval ga je leta 1859 in ga uredil v poletno in lovsko rezidenco. 

Za delo v obsežnih snežniških gozdovih je knez Jurij najel najboljše strokovnjake, priložnost za zaslužek na posestvu pa je ponudil tudi številnim okoliškim prebivalcem. S postavitvijo parne žage je omogočil začetek moderne lesne industrije v Loški dolini. Bil je tudi prvi pokrovitelj prve slovenske gozdarske šole, ki je na posestvu delovala od 1869. do 1875. Leta 1902 ga je nasledil njegov prvorojenec, princ Herman, ki je nadaljeval očetovo delo.   

Sprehajalne steze

Grad Snežnik je po zaslugi zadnjega oskrbnika Leona Schaute vojno preživel nepoškodovan, po vojni pa je bil državni protokolarni objekt tako v Jugoslaviji kot v samostojni Sloveniji. Leta 2004 je upravljanje gradu prevzelo ministrstvo za kulturo. V grajski pristavi je urejen lovsko-polharski muzej. V zaselku Markovec je nekoč stalo več koč – zato tudi ime Koča vas –, zdaj pa je tu gradič z istim imenom. V drugi polovici 16. stoletja ga je zgradila družina Haller (zato tudi ime gradu Hallerstein). Obnovljen je bil konec 19. stoletja, do 2. svetovne vojne pa je bil v lasti družine Schollmayer. V Kočo vas je na počitnice zahajal pesnik Oton Župančič. Danes je v bolj žalostnem stanju in čaka na kupca.

V vseh krajih, od Loža, Starega trga, Vrhnike pri Ložu, Kozarišča in drugih, so kolesarske poti in sprehajalne steze, označeni sta velika in mala Krpanova pot. Potok Obrh ima več slikovitih kamnitih mostov. Lahko se odpravite do Babnega polja, najhladnejšega kraja v Sloveniji. Uživajte v nemih sporočilih sveta, ki ga obkrožajo gozdovi z rjavimi medvedi, volkovi, risi, srnjadjo, jelenjadjo in pisanimi pticami. Na pokošenih travnikih Loške doline boste lahko občudovali tudi ostrnice – začasno naloženo seno okrog okleščenega vrha smreke ali hoje.

Deli s prijatelji