STRAH

Medvedi napadajo, strokovnjaki pa mirijo

Objavljeno 28. maj 2012 21.22 | Posodobljeno 28. maj 2012 21.23 | Piše: Mo. S., STA

Medveda so v noči na soboto opazili tudi pri Otočcu.

LJUBLJANA – V zadnjih dneh sta Slovenijo pretresla dva napada medvedov na človeka, strokovnjaki iz zavoda za gozdove pa kljub temu mirijo, da medved napade le redko. Svetujejo, naj bomo glasnejši, naj imamo v naravi pse na povodcu, če pa medveda opazimo, naj se mirno umaknemo v smeri prihoda.

Intervencijska skupina za težave z velikimi zvermi, ki deluje v sklopu zavoda, je v obeh primerih napadov v zadnjem tednu – v občinah Ig in Velike Lašče – takoj obiskala kraj dogodka, preverila okoliščine napada ter zbrala izjave očividcev in sorodnikov poškodovanih, so sporočili.

Upoštevajmo navodila za vedenje v gozdu

Medvedov za zdaj ne bodo odstranili, saj je šlo za incidenta v okolju, ki je tudi del osrednjega življenjskega prostora rjavega medveda v Sloveniji, bodo pa v primeru nadaljnjih težav s temi živalmi v tem prostoru skladno s pravili stroke in z danimi okoliščinami izvajali ukrepe, kot so plašenje, odlov in odstrel.

Napadi medvedov so sicer zelo redki, vendar za to obstaja možnost, ki pa jo lahko zmanjšamo, če upoštevamo nekatera preprosta navodila, kako se vesti v gozdu, še poudarjajo. Medved ljudi nikoli ne napade kot plen, temveč le, če se ob srečanjih človeka ustraši. Do napada navadno pride, kadar medveda presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje.

Ne bežite

Če se medved zapodi proti nam, strokovnjaki svetujejo, da obstanemo ali se uležemo na tla, saj naj bi se medved ustavil, še preden pride do nas. Odsvetujejo, da v primeru srečanja z medvedom tečemo stran.

Medved pri Otočcu

So pa medveda v noči na soboto opazili tudi na Dolenjskem, in sicer je kosmatinec tekel po cesti od Lešnice mimo Otočca. Kot poroča Radio Krka, je tik ob cesti na desni strani stanovanjsko naselje, na levi pa otroško igrišče.

Deli s prijatelji