NOR NA MED

Medved razbija panje, trga električne pastirje

Objavljeno 25. april 2016 22.53 | Posodobljeno 25. april 2016 22.53 | Piše: Boštjan Fon

Kosmatinec, nor na med, uničuje čebelnjake, pleza na prežo, ne ustavi ga niti elektrika.

Drago Kotnik meni, da se je medved specializiral za vdore v čebelnjake. Foto: Boštjan Fon

NOMENJ – Kosmata zver, ki je dobila ime po njej ljubi sladkobi iz čebeljih panjev, je spet dvignila temperaturo v bohinjskem koncu. Panji padajo kot za stavo, nazadnje je medved tik pred zadnjim vikendom potolkel čebelnjak v bližini Nomenja, last Uroša Vidmarja, ki si ga deli s prijateljem Dragom Kotnikom. »Najprej je želel splezati na polkna in je polomil nekaj strešne kritine, potem je šel nad steno v ospredju čebelnjaka,« pove Kotnik, ki se je s čebelarjenjem začel ukvarjati leta 1980, in opiše: »Prišel je od strani, nato se je naslonil na kol, ki drži ogrado, in hkrati pretrgal vode električnega pastirja. Rdeče utripajoče lučke je kar razbil, se vidi, da mu gredo na živce in je bil jezen. Prišel je do treh panjev, enega je razbil na pol z eno potezo, druga dva je raztrgal. Zanimivo pa je, da je požrl le med, čebeljo zalego, ki je vir beljakovin, pa je potacal, čeprav večinoma medvedi raje pojedo zalego.« Vidmar in Kotnik sta prepričana, da je bil to isti kosmatinec, ki je že pred tednom razbijal panje pri sosednjem čebelnjaku: »Premer šape ima 15 centimetrov. Pri najinem čebelnjaku je bil že v sredo, so bile vidne sledi.« Letos je šel že nad enajst čebelnjakov v bohinjskem kotu. Prvega je razbil v Bitnjah, potem je bil dvakrat na Rovtarici, pa dvakrat v Radovni in štirikrat na območju Nomenja in Podkorit in potem še dvakrat prejšnji teden. »Zanimivo, lastnik enega razbitih čebelnjakov je en panj, ki je ostal cel, odnesel na lovsko prežo in ga namestil zgoraj, pa je medved splezal na prežo in ga seveda dobil v svoje šape. Enemu pa je iztrgal panj iz čebelnjaka in ga odnesel precej stran v gozd, kjer ga je pozneje razbil in pojedel vsebino.« Vidmarjev čebelnjak je že bil tarča medveda, to se vidi po odtrganih delih vrat ter sledeh medvedjih šap na njih.

»Tule, v bližini čebelnjaka, gre medvedja pot iz Jelovice do Nomenja, potem čez Savo in nato gor na Pokljuko. Vendar imam občutek, da tale naš kosmati ljubitelj medu in čebelje zalege, potem ko se je spustil dol v dolino, ni šel naprej. Klati se tukaj okoli. Navadil se je na električnega pastirja, ki ga imamo večinoma vsi čebelarji okoli čebelnjakov, in ga to sploh ne ustavi. Se mi zdi, da se je specializiral za vdore v čebelnjake in zna nastati kar precej velik problem,« pove Drago Kotnik in na koncu slikovito zaključi: »Strah medveda? Ne, nič me ni strah. Lani sem se nad Uncem, ko sem imel tam panje, dvakrat srečal z medvedom. Vrag je le v tem, da bi lahko nenamerno prišel med medvedko in mladiča, jima presekal povezavo. Prepričan sem, da ne bi mogel dovolj hitro teči stran. To bi bilo pa zoprno.«

Tacal okrog hiš

Pred leti je bilo v Bohinju precej napeto zaradi medveda, ki je brskal po zabojnikih za smeti in se nič kaj boječe približeval hišam. Boris Rožič je bil poveljnik civilne zaščite v Bohinju: »Medveda smo uspavali, ko je v okolici spodnje postaje gondole na Vogel brskal po smeteh. Opremili smo ga z ovratnico, nato so ga odpeljali v gozdove v bližini Postojne,« je opisal razplet tedanje zgodbe. Vendar je bil pozneje večkrat oškodovan, saj se ukvarja s čebelarstvom in rejo drobnice. Trikrat so padli njegovi čebelnjaki, predlani mu je medved poklal ducat glav drobnice. In kosmatinci se radi spravijo na Rožičeve panje, zato je upravičeno jezen: »Lani mi je medved uničil osem panjev, letos pa že deset. Tako sem ostal brez satja. Osemnajst družin je šlo v pol leta, ostalo mi jih je le še deset,« pove Rožič iz Ribčevega Laza, ki je hkrati tudi lovec: »Sam sem študiral medveda. Imam prakso 46 let dela na področju lovstva. Ta isti medved, ki gre nad naše čebelnjake, je lani klal drobnico. Zdaj gre nad čebele, ampak pametnjakovičem, ki so odgovorni za veliko divjad, ne moremo dopovedati, da se ne bo ustavil. To ni star medved, je mlajši. In če povzroča škodo v okolju, ga je treba odstreliti. Okoli 15. maja letos gre drobnica v gore in začel bo tolči po njej. Junija gre na visokogorske pašnike še govedo in škodo bo delal tudi med teleti in kravami. Treba je likvidirati tega medveda. Vemo, da jih je na našem območju več, toda stari kosmatinec Pod Suho, pa tisti pod Triglavom, ta dva ne delata škode, pa sta že par let tu pri nas. Mlajše medvede starejši vržejo ven z območja in tale je postal specialist za čebelnjake, ker drugam ne more. Točno ve, kako in kaj, kam mora stopiti, kako prevrniti ogrado, in tudi rdečih luči okoli se ne boji več, kar pregrizne jih ali potolče. Tudi elektrike se ne boji preveč v električnih pastirjih. Ampak kmalu bo šel nad drobnico, še precej boste pisali letos o napadih v našem koncu. Tale medved je že okusil kri, ve, kako sladka je, in ne bo se ustavil le pri čebelnjakih, spet bo klal drobnico in govedo.«

Na leto uničijo več kot 200 panjev

Strokovnjaki s področja čebelarstva razlagajo, da so najlažji plen za medveda posamezni nakladni panji. Z lahkoto jih dvigne in vrže ob tla ter pomalica med in zalego. Nekaj več dela ima z Žnidaršičevimi panji, pomenovanimi po konstruktorju Antonu Žnidaršiču. Medved te vrste panj poskuša izvleči iz vrste, zato ga prime za štrleči del na panju, kamor čebele sedajo. Če ga ne more izvleči, tolče po njem in ga poskuša razbiti, kar mu pogosto uspe. Kosmatinec po navadi ne razbije le enega panja, naenkrat jih razbije od pet do deset. V nasprotju s splošnim prepričanjem medvedu primarni cilj ni med, temveč zalega matice, čeprav po navadi poje vse. Neuradne ocene povedo, da kosmatinci po Sloveniji na leto razbijejo in uničijo več kot 200 panjev, kar ne pomeni le lesenih škatel, temveč uničijo tudi čebeljo družino v njem. 

 

Kosmatinec podil telice

Medvedja druščina je bila dejavna tudi konec tedna. V Poljah na bohinjskem koncu so čebelarji naleteli na še en razbit čebeljnak, na območju Poljanske doline, nekaj nad Staro Oselico, pa so sporočili, da so izginile štiri plemenske telice pasme limuzin, težke okoli 400 kilogramov, eden od domačinov pa je pod večer, okoli 21. ure, opazil medveda in da je to verjetno vzrok izginotja. Pozneje so sporočili, da so telice našli, a da so raztepene in preplašene.

 

Deli s prijatelji