MEDO ROVARI

Medved pri Škofji Loki uničuje čebelnjake

Objavljeno 01. september 2016 16.14 | Posodobljeno 01. september 2016 16.15 | Piše: Špela Ankele

Najprej je 130-kilogramski kosmatinec poškodoval panje lučaj od hiše družine Bokal.

Krištof Bokal se je pred osmimi leti začel ukvarjati s čebelarstvom. Foto Špela Ankele

ŠKOFJA LOKA – »V nedeljo zjutraj smo opazili, da je le nekaj metrov proč od naše hiše, kjer smo imeli postavljene panje za vzrejo matic, medved poškodoval pet panjev, popolnoma uničeni pa so bili trije. Že jutro zatem me je poklical znanec, ki se je v službo zarana peljal po Bodoveljski grapi. Obvestil me je, da je popolno razdejanje tudi v grapi na drugi strani hriba, kjer imam kak kilometer od naše hiše postavljeno še eno stojišče. Tam je bilo uničenih dvanajst panjev, obstal je le eden,« je včeraj dopoldne pripovedoval Krištof Bokal. Zadnjih osem let ima panje postavljene v Bodoveljski grapi, ki je dobrih pet kilometrov in le nekaj kratkih minut vožnje oddaljena od središča Škofje Loke. Predlani se je usmeril v vzrejo čebeljih matic in ravno ti panji so zamikali medveda.

Kot pravi čebelar Bokal, je v noči na nedeljo slišal, da se okoli hiše nekaj dogaja: »Slišati je bilo nekakšno pokanje, kot da bi kdo lomil veje. Na medveda niti nisem pomislil, kajti kot vem, v teh krajih doslej še ni povzročal škode,« je prvi obisk kosmatinca s 13 centimetrov dolgimi šapami, po nekaterih ocenah težkega okoli 130 kilogramov, opisal sogovornik. Ko je opazil, da je medved na gričku za hišo poškodoval osem panjev za vzrejo matic, postavljenih morda dvajset metrov od domovanja družine Bokal, je naš sogovornik hitro poklical center za obveščanje. »Že kmalu nato, morda pet minut po mojem klicu na 112, so me poklicali z zavoda za gozdove,« je čebelar pohvalil uren nedeljski odziv gozdarjev.

Naslednje jutro, v ponedeljek, pa ga je zarana zbudil klic soseda, ki se je po Bodoveljski grapi prvi odpravljal na delo: »Takoj sem vedel, zakaj kliče, kajti panje imam postavljene tudi tik ob cesti skozi grapo.« Tam je medved v noči na ponedeljek povzročil še večje razdejanje, saj je uničil 12 panjev. »Vse je šlo,« je škodo opisal Krištof Bokal in dodal, da je v grapi obstal le en panj za vzrejo čebeljih matic, pa še na tem so vidne sledi medvedovega lomastenja. Tudi tokrat je kosmatinec, ki se je poleg panjev v neposredni bližini lotil še vreč s smetmi, prišel povsem blizu prvih hiš, saj je prva kmetija zgolj kakih 100 metrov oddaljena od panjev. Tam razen laježa psa čuvaja, ki ga je nekaj močno razburilo okoli četrte jutranje ure, niso slišali ali videli ničesar.

Enajst gorenjskih medvedov

Kljub temu da je kosmatinec v dveh dneh kar dvakrat obiskal panje čebelarstva Bokal in povzročil za več kot 2000 evrov škode, Krištof Bokal ob vprašanju, ali se medveda zdaj boji, z dobro mero črnega humorja le zamahne z roko: »Mislim, da se medved bolj boji mene kot jaz njega. Vsaj tako lahko sklepam po tem, da se je panjev obakrat lotil pod okriljem noči. No, upam pa, da te izjave ne bom jemal nazaj jutri, ko me boste poklicali v kakšen klinični center.«

Po dveh zaporednih obiskih zverine se je Krištof Bokal, ki ima tik ob hiši večji čebelnjak s 70 panji – ta je k sreči ostal nedotaknjen –, odločil, da bo njegove čebelice odslej varoval električni pastir, o tej potezi pa bi nemara kanili razmisliti tudi preostali čebelarji, ki jih v okolici ni malo. »Doslej se, vsaj kolikor vem, v teh krajih medved še ni loteval čebelnjakov, zato na električnega pastirja niti pomislil nisem. Ko sem se pred leti iz Škofje Loke preselil sem, na gozdnato območje, sem pričakoval marsikaj. A nikdar si ne bi mislil, da mi bo medved obračal panje,« še pravi Krištof Bokal.

Podobno pove Aleš Demšar, predsednik Čebelarskega društva Škofja Loka: »V teh krajih medved že lep čas ni povzročal škode na čebelnjakih.« V preteklih letih so ga sicer zamikali čebelnjaki na okoliških gričih, razpetih tja proti Kranju in še dlje, proti Železnikom in Davči, je še dodal prvi škofjeloški čebelar, medtem ko v okolici Bodoveljske grape kosmatinca, ki bi čebelarjem povzročal sive lase, že vrsto let ni bilo.

Miran Hafner s kranjske enote zavoda za gozdove je pojasnil, da so ob zadnjem ugotavljanju števila medvedov v Poljanski dolini, kamor spada tudi Bodoveljska grapa, našteli tri medvede, medtem so na celotnem Gorenjskem opazili 11 kosmatincev. »Ugotavljamo, da se na Gorenjskem njihovo število rahlo povečuje,« je statistike povzel Miran Hafner in dodal, da bodo medveda, ki se te dni zadržuje v Bodovljah in okolici, še naprej spremljali in ob morebitnih novih škodnih primerih ustrezno ukrepali.

Videvajo ga, tudi snemajo

Dejstvo, da se po Bodoveljski grapi potika medved, ki doslej ni povzročal škode, za lokalne lovce ni novica. Kot nam je včeraj povedal eden od njih, so jim pohodniki v zadnjem času že nekajkrat sporočili, da so tod okoli videli hlačati kosmatinca. »Tudi naše kamere, ki jih imamo postavljene v Stanišah nad Zmincem, so že nekajkrat posnele medveda. Nazadnje so ga zabeležile pred dvema dnevoma,« je pojasnil član zelene bratovščine. Kot je dodal, lovci sklepajo, da se okoli 150 kilogramov težak medved že dlje zadržuje v Bodoveljski grapi in njeni okolici: »Vmes ga nekaj časa ni bilo. Morda je šel proti Jelovici, pa so ga večji in močnejši osebki med borbo za teren potisnili nazaj do sem.« Tudi po besedah dolgoletnega lovca v Bodovljah in okolici že vrsto let ni bilo problematičnega medveda: »Pred časom, morda kakih trideset let, sta bila v okolici uplenjena dva medveda.« 

Deli s prijatelji