LOMASTENJE

Medved napadel županove čebele

Objavljeno 29. julij 2013 10.00 | Posodobljeno 29. julij 2013 10.00 | Piše: Špela Ankele

Poškodovani panji eks župana Radovljice Janka Stuška.

Po Pokljuki se menda potikata dva medveda. Foto: Igor Zaplatil, Delo

KRANJ – O tem, kje medved(i) hlača(jo) po Gorenjskem, smo letos že nekajkrat poročali. Najbolj sveže poročilo o gorenjskem kosmatincu je prišlo s Pokljuke, kjer se je v bližini planine Kranjska dolina spravil nad čebelnjak, ki na pašnike pripotuje s prikolico. Kot nam je povedal lastnik čebelnjaka Janko Sebastijan Stušek, sicer bivši župan Radovljice, medvedu »do čebel in medu sicer ni uspelo priti, je pa močno poškodoval pločevino prevoznega čebelnjaka in štiri od desetih panjev. Škode je za okrog 600 evrov.«

Kljub škodi na čebelnjaku so jo čebelice kar dobro odnesle. »Medveda so napadle in nekaj sto jih je sicer umrlo, a škoda bi bila kaj lahko še večja. Dobro, da je medved odnehal, kajti če bi vztrajal, bi odprl zadnjo steno zabojnika in prišel do njih,« je povedal Stušek.

Bivši radovljiški župan je čebelar od leta 2006, tretjo sezono pa čebele pase na Pokljuki. Deset panjev je tja pripeljal v torek in jih pustil na kraju, dogovorjenem s Čebelarskim društvom Bled Gorje. Njegove čebelice so se letos na Pokljuki brezskrbno pasle le dva dni, nato pa jih je v noči na četrtek presenetil kosmatinec. »Zdaj je prevozni čebelnjak zavarovan z električnim pastirjem in utripajočimi svečkami. Po dveh ali treh tednih ga bomo pripeljali nazaj v dolino in nato popravili poškodovani čebelnjak,« je pojasnil sogovornik.

Dva medveda se menda potikata po Pokljuki

Menda se po Pokljuki v teh vročih dneh potikata dva medveda: večji in manjši, za katerega bi lahko sklepali, da je lanski mladič. »Glede na učinke nočnega napada se je čebel verjetno lotil večji, ki je na čebelnjaku in zemljišču pustil nedvoumne sledi,« meni Janko Sebastijan Stušek. Beseda o obisku kosmatinca se je hitro razširila med čebelarji in eden od njih, ki je svoje čebelice konec tedna ravno pripeljal na Pokljuko, je to namero brž opustil in s panji vred zavil nazaj v dolino.

Medvedu je strd na Pokljuki to poletje sicer že zadišal, saj je že pred četrtkovim lomastenjem obiskal enega od tam postavljenih čebelnjakov, toda bil je nekoliko višje, tako da kosmatincu ni uspelo prilomastiti do sladkega plena. Je pa takrat pustil sledi v okolici in – morda jezen, ker mu ni uspelo priti do medu – odpulil smrečico čisto blizu čebelnjaka. 

Deli s prijatelji