ZAVIDLJIVO

Mednarodni festival gorniškega filma

Objavljeno 23. februar 2014 23.00 | Posodobljeno 23. februar 2014 23.00 | Piše: Andrej Predin

Osma izvedba festivala prinaša zavidljiv program in zanimive goste. Letos bo v sklopu dogodka na ogled tudi gledališka igra Pavla nad prepadom, v prihodnje pa si želijo pritegniti še gorniško literaturo.

Utrinek iz filma Vrh (The Summit).

Jutri se bo na različnih lokacijah po Sloveniji začel že 8. mednarodni festival gorniškega filma Domžale. Do petka se bodo zvrstile projekcije na velikih platnih Cankarjevega doma, Kinodvora, Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, Mestnega kina Domžale, Mestnega kina Metropol v Celju in Mestnega kina Ptuj. V tekmovalnem programu bo na ogled kar 44 filmov iz 25 držav. »Letošnja izvedba se od prejšnjih razlikuje po obsegu programa in poteku na šestih lokacijah. Sodeluje toliko dobrih filmov, da smo težko sestavili urnik dvoran, v katerih jih bomo predvajali. Potem so tu še predavanja dveh slovenskih alpinistov Janeza Dovžana in Kazimirja Drašlarja - Mikca ter tujega alpinista Michaela Kennedyja. Letošnji program pa je bogatejši še za gledališko predstavo Pavla nad prepadom, ki bo v sklopu festivala na ogled v Slovenskem mladinskem gledališču,« nam je zaupal direktor Silvo Karo.

Tudi tokrat bodo obiskovalci lahko spremljali razburljive gibljive slike posameznikov, ki premikajo meje in premagujejo sami sebe. Posebna privlačnost gorniške dokumentaristike je seveda tudi, da nas popelje v kulturne sfere gorskega okolja, v ekologijo in fotogenično naravo. Hkrati pa je prav vsaka odprava v hribe pustolovščina zase, ki ne izziva zgolj fizične moči, temveč tudi duševno in duhovno pripravljenost človeka. V kategoriji alpinizem si bodo obiskovalci tako lahko ogledali osem filmov, v kategoriji plezanje enajst, v kategoriji gore, šport in avantura jih bo osem, na temo gorske narave in kulture pa sedemnajst. Ocenjevala jih bo mednarodna žirija, ki jo letos sestavlja peterica: Bernadette McDonald iz Kanade, že omenjeni Michael Kennedy iz Združenih držav, slovenski publicist Mire Steinbuch, zamejski Slovenec Roman Benet in gledališki režiser Matjaž Pograjc. »Na svetovno gorniško produkcijo v največji meri vplivata hitra dostopnost podatkov o odmevnih dogodkih ter napredna tehnologija, ki praktično vsakomur omogočata ustvariti filmski izdelek. Tako imamo po eni strani obilico kratkih filmov, po drugi pa tudi veliko avtorjev, ki se lotijo gorniške teme veliko bolj poglobljeno in večplastno,« je dodal Karo. »Slovenska produkcija je skromna. Raven in ugled našega alpinizma in plezanja v svetu pa bi si zaslužila kaj več.«

V tekmovalnem programu bodo na ogled tudi nekateri slovenski izdelki: dokumentarni portret domače alpinistke Mire Marko Debelak z naslovom Mira Marko (2013) in Vdih drugega (2013), oba v režiji Žige Virca, ter Drugo življenje macesna (2014) Mojce Volkar Trobevšek in Boštjana Mašere. V retrospektivi pa bodo predvajali tudi slovenska kultna filma Steber (1997) Matjaža Fistravca in Triglavske strmine (1932) Ferda Delaka.

Direktor festivala nam je na koncu zaupal, da bodo v prihodnosti dogodek poskušali nadgraditi še s knjigo. »Radi bi – ob obilici gorniške literature, tako domače kot tuje – izbirali tudi najboljšo knjigo. Naša največja želja pa je, da bi končno na Slovenskem filmskem centru našli še tisti dve oziroma tri manjkajoče točke, ki so nas zadnja tri leta ločile od 120.000 evrov težke vreče, namenjene za filmske festivale.« Podrobnejši program 8. mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale lahko najdete na spletni strani imffd.com. V sklopu dogodka bo potekal tudi alpinistično-plezalni večer, na katerem bo Planinska zveza Slovenije podelila priznanja najboljšim alpinistom in športnim plezalcem v letu 2013.

Vrhunci festivala

Letošnji mednarodni festival gorniškega filma Domžale bodo zaznamovali številni izjemni celovečerni filmi, med katerimi velja izpostaviti navdihujočo Jekleno voljo (Norveška) o ekstremni športnici Karine Hollekim, ki se po padalski nesreči s smučmi poda na Haute Route od Chamonixa do Zermatta, Vrh (Irska) s tragično zgodbo s K2, ko je umrlo enajst članov komercialne odprave, zmagovalca več festivalov Hari se poroči (Indija/VB/ZDA/Nizozemska/Norveška), nagrajeni film o dvojici inuitskih plemen Točka izginotja (Kanada) in filmsko upodobitev ene najhujših letalskih nesreč v zgodovini Erebus: gorska operacija (Nova Zelandija). Med naravovarstvenimi si posebno pozornost zaslužijo filmi o ogroženih živalskih vrstah Na sledi snežnemu leopardu (Švica), Iskanje perzijskega leoparda (Iran), Vrnitev orlov (Irska) ter nova mojstrovina večkrat nagrajenih avtorjev in starih znancev slovenskega občinstva Anne in Erika Lapieda Tisoč in ena sled (Francija). Okoljsko ozavešča dokumentarec Nova koča na Mont Blancu: zavetišče Gouter (Francija), Pur Forever – Kmet za vedno (Švica) pa prikazuje življenje najstarejšega švicarskega kmeta Carla Jenala, ki ima sorodnike tudi v Sloveniji.

Deli s prijatelji