BREZ DOVOLILNICE

Mednarodna sramota? Janša pomembnejši od palestinskega vprašanja

Objavljeno 27. november 2014 17.03 | Posodobljeno 27. november 2014 17.03 | Piše: S. U.

»To je mednarodni škandal. Nedopustno je, da se notranjepolitične teme odpirajo na takem sestanku.«

LJUBLJANA – Člani odbora za zunanjo politiko (OZP) so ogorčeni. »To je mednarodni škandal. Nedopustno je, da se notranjepolitične teme odpirajo na takem sestanku,« pravi član omenjenega odbora iz vrst SMC Kamal Izidor Shaker. »Sramota. Veleposlanik Palestincev je prišel, da nam pove o njihovih težavah, ki so veliko večje od težav Janeza Janše,« je poudarila poslanka Desusa Jana Jenko. Član odbora iz vrst SD Matjaž Nemec pa je kot nesprejemljivo ocenil, da poskuša SDS izkoristiti pogovor o dogajanju v Palestini in sprejemanje ene pomembnejših odločitev na področju zunanje politike v zadnjem času za reševanje relacije Dob–državni zbor. Poslanec ZL Matej T. Vatovec meni, da je dejanje SDS neokusno, še zlasti, ker je šlo za visokega tujega diplomatskega predstavnika, in da je državni zbor spet postal talec zgodbe o Janezu Janši.

Potem sta prišla Šircelj in Logar ...

Pred petkovim glasovanjem o priznanju Palestine je namreč odbor za zunanjo politiko (OZP) povabil na pogovor veleposlanika Palestincev, ki Slovenijo diplomatsko pokriva z Dunaja, Salaha H. Abdela Šafija, dve uri pozneje pa so imeli še telekonferenco z veleposlanikom Izraela pri nas Shmuelom Meirom, ki je trenutno v Jeruzalemu. No, veleposlanik Palestincev je moral najprej poslušati nastope predstavnikov SDS, da se Janezu Janši preprečuje izvrševanje poslanske funkcije. Vztrajala sta, da se pogovor do prihoda Janše prekine oziroma preloži, ob tem pa veleposlaniku tudi pojasnila, da je Slovenija država, v kateri je njihov predsednik stranke politični zapornik, poročajo Dnevnikovi viri.

Kot še poroča Dnevnik, je predsednik odbora Jožef Horvat veleposlanika Palestincev na včerajšnji konferenci pozdravil, povedal nekaj uvodnih stavkov in mu predal besedo, ko sta v sejno sobo prihitela člana odbora iz vrst SDS Andrej Šircelj in Anže Logar. Takoj ob vstopu sta povedala, da imata proceduralni predlog, in torej zahtevala besedo. Po njihovih podatkih sta nato obsežno razložila, da Janša, ki je član odbora in strokovnjak za včeraj obravnavana vprašanja, ni dobil dovolilnice za izhod iz zapora na Dobu.

Deli s prijatelji