IZIDI

Medjeva ekipa pravi, da so v NLB nad načrti

Objavljeno 27. avgust 2014 14.04 | Posodobljeno 27. avgust 2014 14.04 | Piše: STA, K. K.

NLB je ob močnem upadu oslabitev in rezervacij občutno povečal prihodke in znižal stroške.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Skupina Nove Ljubljanske banke (NLB) je v prvem polletju ustvarila 34 milijonov evrov čistega dobička, dobiček matične banke pa je dosegel 35,8 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenega polletnega poslovnega poročila največje slovenske banke. NLB je ob močnem upadu oslabitev in rezervacij občutno povečal prihodke in znižal stroške.

Lani izguba

Poslovanje banke v stoodstotni državni lasti je tako bistveno boljše kot v istem obdobju lani. Skupina NLB je namreč v lanskem prvem polletju pridelala 91,2 milijona evrov čiste izgube, matična banka pa 85,8 milijona evrov negativnega poslovnega izida po davkih.

Čisti obrestni prihodki na ravni skupine so bili s 162,3 milijona evrov za 21,5 odstotka večji kot v istem lanskem obdobju, na ravni NLB pa so prihodke iz lanskega prvega šestmesečja presegli za 35 odstotkov in znašajo 114,3 milijona evrov.

Čisti neobrestni prihodki so na ravni skupine znašali 88,6 milijona evrov (+34,6 odstotka), na ravni matične banke pa 70,9 milijona evrov (+32,6 odstotka).

Nižji stroški oslabitev

Stroške je banka v okviru programa preobrazbe in prestrukturiranja znižala za 5,9 odstotka, na 96,7 milijona evrov, na ravni skupine pa so bili nižji za 7,2 odstotka in so dosegli 150,2 milijona evrov.

K boljšemu izidu so pripomogli tudi občutno nižji stroški oslabitev in rezervacij. Ti so na ravni skupine strmoglavili za 54,5 odstotka, na 66 milijonov evrov, na ravni NLB pa za 59,4 odstotka, na 53,4 milijona evrov.

V upravi NLB, ki prav zdaj izide predstavlja na novinarski konferenci, pravijo, da je poslovanje banke v prvih šestih mesecih nad načrti, a so nanj vplivali tudi nekateri pozitivni učinki, za katere ni nujno, da se bodo v drugi polovici leta ponovili.

Ob pričakovanih višjih stroških, povezanih s prestrukturiranjem, in prilagoditvi oslabitev ter rezervacij pa NLB ostaja pri napovedih »solidnega rezultata« ob koncu leta.

Deli s prijatelji