ODSTOPIL JE

Medja zapušča NLB

Objavljeno 05. februar 2016 17.55 | Posodobljeno 05. februar 2016 18.36 | Piše: STA, T. Pa.

Na čelu največje banke v državi ga bo začasno nasledil dosedanji član uprave Blaž Brodnjak.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja je po današnji seji nadzornega sveta banke sporočil, da odstopa s položaja. Na čelu največje banke v državi ga bo začasno nasledil dosedanji član uprave Blaž Brodnjak. »Banko zapuščam v stabilni poziciji, z odličnimi rezultati in dobrimi trendi,« je povedal v izjavi medijem.

Medja si je ob prihodu v NLB pred skoraj tremi leti in pol zadal več ciljev: prečistiti portfelj kreditov, povrniti ugled in zaupanje strank ter ponos zaposlenim in izboljšati poslovne izide. »Danes lahko rečem, da je NLB v teh dobrih treh letih vse cilje, ki so bili takrat zastavljeni, dosegel,« je povedal.

Ker je v zadnjem času prišlo do razhajanj med njegovimi pogledi in pogledi nekaterih, ki zastopajo državo, je danes nadzornemu svetu predlagal, da se sporazumejo o njegovem odstopu. »Nadzorni svet je predlog o sporazumnem odhodu tudi sprejel,« je dejal Medja, ki na vprašanja novinarjev ni odgovarjal.

Banko bo do nadaljnjega vodila tričlanska uprava, ki jo bo koordiniral Brodnjak. Medja je prepričan, da bodo delali ravno tako dobro kot pod njegovim vodstvom. »Stabilnost poslovanja je zagotovljena,« je dejal.

Ponosen je na delo, ki so ga z zaposlenimi opravili v preteklih treh letih. »Šli smo skozi najtežje obdobje prestrukturiranja, vrnitve na trg in ponovne pridobitve zaupanja strank. NLB je danes resnično drugačna banka – ustvarja pozitiven rezultat, je stabilna in konkurenčna na trgu. Taka je pripravljena na ključni projekt za prihodnost – privatizacijo,« je dodal.

Kot so sporočili iz banke, Medji mandat preneha z današnjim dnem. Nadzorni svet je po besedah prvega nadzornika Gorazda Podbevška ocenil, da je banka v dobrem stanju in da bo nemoteno poslovala naprej.

NLB bo do nadaljnjega vodil dosedanji član uprave Brodnjak, pristojen za področje poslovanja z velikimi podjetji, bančništvo na drobno in zasebno bančništvo. Brodnjaka je v banko leta 2012 pripeljal prav Medja.

A kmalu je po napovedih vendarle pričakovati spremembe v upravi največje slovenske banke, v javnosti pa kroži več imen. Prihodnjo sredo se napoveduje skupščina banke, na kateri bo Slovenski državni holding (SDH) v imenu države kot stoodstotnega lastnika predvidoma prevetril in statutarno za dva člana povečal nadzorni svet. Ta naj bi potem oblikoval vodstveno ekipo, ki bo NLB popeljal skozi proces privatizacije.

Prav zaradi tega se je v zadnjih dneh vse glasneje govorilo o menjavi v vrhu banke. Omenjalo se je namreč, da bo SDH na skupščini Medji izrekel nezaupnico. Medja je dogajanje danes prehitel.

V SDH sicer Medjevega odstopa vsaj za zdaj ne želijo komentirati. Za STA so povedali, da bi raje počakali do skupščine.

Deli s prijatelji