DRŽAVNA BANKA

Medja v NLB razmetava z denarjem: agenciji 560 tisoč evrov

Objavljeno 04. junij 2013 13.30 | Posodobljeno 04. junij 2013 13.30 | Piše: T. L.

Protikorupcijska komisija preučuje kadrovanje NLB, ki se je začelo s prihodom Medje in z njegovo sklenitvijo sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo Korn Ferry International.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije preučuje način kadrovanja novih članov uprave in nadzornega sveta v NLB, ki se je začelo s prihodom predsednika uprave Janka Medje in z njegovo sklenitvijo sodelovanja z mednarodno kadrovsko agencijo Korn Ferry International, so potrdili v komisiji. Postopek še ni zaključen.

Kot poroča Dnevnik, je Medja v imenu NLB z mednarodno kadrovsko agencijo Korn Ferry International (KFI) podpisal donosno pogodbo o sodelovanju. To je storil po tem, ko ga je KFI še v času, ko je bil prvi nadzornik NLB, ocenil kot idealnega kandidata za vodenje banke. Ko je Medji oktobra lani uspelo priti na vrh banke, se je KFI podal v lov na manj znane bančnike po vsej Evropi, v zameno pa izstavljal visoke fakture. Po neuradnih podatkih je za iskanje novih članov uprave in nadzornikov samo lani NLB zaračunal skupno 560.000 evrov.

Slapničarjevo nadzorni svet že izbral, Korn pa bo izdal le račun

Vprašanje je, ali so ti zneski upravičeni. Kot navaja časnik, se je namreč v primeru članice nadzornega sveta Marianne Okland izkazalo, da jo je v nadzorni svet pripeljal podpredsednik nadzornega sveta NLB Stephan Wilcke, ki je v banko prišel skupaj z Medjo. Tudi v primeru Sergeje Slapničar, ki je neodvisna članica revizijske komisije v NLB in je predvidena za novo članico nadzornega sveta, ta naj bi jo že izbral kot eno od kandidatk, se je oglasil Korn Ferry International. Kot je za Dnevnik potrdila Slapničarjeva, so pregledali njene reference, primernost izobrazbe in strokovno usposobljenost. Kolikšen račun bo KFI izstavil NLB za preverjanje Slapničarjeve, je »poslovna skrivnost«, ki je v banki ne razkrivajo.

KPK dobil dokumente

Na sum korupcije delovanja nadzornega sveta banke naj bi opozoril nekdanji nadzornik NLB Miran Pleterski, ki je kmalu zatem odstopil. Uradno zaradi osebnih vzrokov, neuradno pa prav zaradi domnevno spornih dejanj nadzornega sveta. Aprila je sicer zaradi osebnih vzrokov iz nadzornega sveta odstopil tudi predsednik nadzornega sveta Klemen Vidic.

»Komisija je v omenjeni zadevi uvedla postopek, pridobila večino relevantne dokumentacije in na seji senata zaradi razjasnitev dejstev ter okoliščin v povezavi z najemom storitev Korn Ferry International pred kratkim tudi opravila razgovore z nekaterimi odgovornimi osebami. Postopek še ni zaključen, zato vam dodatnih informacij ne moremo podati, niti ne prejudicirati končne ocene,« so zapisali v komisiji.

Korn Ferry International je za Medjo, kot še izpostavlja časnik, našel tudi nove člane uprave. Poleg Blaža Brodnjaka, ki je v NLB prišel skupaj z Medjo, je v upravo prišel še Nima Motazed (po odhodu iz Citigroup je bil slabo leto dni brezposeln), medtem ko Archibald Kremser (iz avstrijske Kommunalkredit) še čaka na licenco Banke Slovenije.

Na eni zadnjih sej naj bi nadzorni svet NLB hotel imenovati še enega člana uprave, Bretta Belcherja iz češke GE Money Bank, vendar nadzorniki odločitve še niso sprejeli.

Čufer Medji pušča proste roke

Kot še pišejo v Dnevniku, ni znano, zakaj minister za finance Uroš Čufer pušča Medji povsem proste roke pri upravljanju NLB. Uprava Janke Medje je najela (in plačala) KFI za iskanje novih članov nadzornega sveta, ki bodo naslednjih pet let bedeli nad njenim delom. Delničarji NLB, ki je v 90-odstotni lasti države, bodo na skupščini, sklicani za 11. junija, odločali o zmanjšanju nadzornega sveta z 11 članov na osem. Poleg Wilckeja in Slapničarjeve so kandidati Gaël de Pontbriand, Marianne Okland, Dimitrios Stratikopoulos, Klemen Vidic, Miro Germ in Sašo Cunder. Kolikšno provizijo je KFI dobila za preverjanje njihovih referenc, ni znano zapišejo v časniku. 

Deli s prijatelji