NLB

Medja: Naši delničarji lahko mirno spijo

Objavljeno 29. december 2012 12.31 | Posodobljeno 29. december 2012 12.31 | Piše: T. L., STA

Predsednik uprave NLB banke Janko Medja pravi, da bo dokapitalizacija banke prihodnje leto vseeno potrebna.

LJUBLJANA – Delničarji Nove Ljubljanske banke (NLB) na današnji skupščini niso glasovali o »previdnostni« dokapitalizaciji v višini 375 milijonov evrov. Uprava in nadzorni svet banke sta namreč to točko umaknila z dnevnega reda.

Borili se bodo, da banka ostane stabilna in varna

Kot je zbranim delničarjem pojasnil predsednik uprave NLB banke Janko Medja, so od sklica skupščine, torej od konca novembra pa do danes, opazili bistvene spremembe na boljše, kapitalska ustreznost je zadovoljiva, glavni delničar (država) pa je tudi napovedal, da v tem trenutku ne namerava podpreti dokapitalizacije.

Po oceni države je namreč ustreznejša rešitev za krepitev kapitalske ustreznosti NLB z ukrepi, ki so predvideni v zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t. i. slabe banke. Ti ukrepi naj bi se predvidoma izvedli v prvi polovici prihodnjega leta.

»Naši delničarji lahko mirno spijo,« je poudaril Medja in dodal, da se bodo prihodnje leto »borili naprej«, da banka ostane stabilna in varna, prizadevali si bodo tudi sanirati kapitalsko vrzel in nadaljevali prestrukturiranje banke.

Na dokapitalizacijo računajo prihodnje leto

Kapitalska vrzel banke po njegovih pojasnilih izhaja iz slabih naložb iz preteklosti in vedno višjih zahtev po kapitalski ustreznosti, treba pa je tudi upoštevati, da odprodaje neključnih naložb v trenutnih gospodarskih razmerah potencialno prinašajo dodatne izgube.

Kljub temu, da v NLB izvajajo programe za doseganje maksimalne možne kapitalske ustreznosti in so v procesu odprodaje nestrateških naložb, pa bo dokapitalizacija banke po Medjevem mnenju prihodnje leto vseeno potrebna.

Kot je še dejal Medja, so pripravili načrt prestrukturiranja NLB za Evropsko komisijo, po izstopu belgijske KBC iz lastništva pa bodo skušali poiskati najprimernejšega člana, ki bo nadomestil predstavnika Belgijcev v upravi. Po njegovem prepričanju bo uprava banke še januarja postala petčlanska.

Deli s prijatelji