PREISKAVA

Medja: Napadi se dogajajo, ker ima NLB pošteno upravo

Objavljeno 21. september 2013 00.09 | Posodobljeno 21. september 2013 00.14 | Piše: STA, Ma. F.

Prvi mož NLB pravi, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, brez osnove.

Janko Medja.

LJUBLJANA – »Vsak sum, povezan z mojim ravnanjem, tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, je brez osnove.« je za STA dejal prvi mož NLB Janko Medja, ki naj bi bil danes pridržan v preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Zagotovil je, da ni nikomur razkrival cenovno občutljivih informacij in da NLB vodi poštena uprava.

Medja pravi, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, brez osnove. »To velja tako za mojo sedanjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja – niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij,« je dejal predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB). V pogovoru za Pop TV je Medja povedal, da je vedno deloval pošteno, tako za Unicredit banko kot tudi za NLB. »Nikdar se nisem okoristil s takšnim poslom niti se ne bom v prihodnosti,« je še povedal.

»NLB vodi strokovna in poštena uprava«

Zagotovil je, da lahko stranke NLB in vsa slovenska javnost mirno spijo. »NLB vodi strokovna in poštena uprava in naš edini cilj je celovita preobrazba banke v ugledno in vzdržno uspešno institucijo. Pri tem nas ne bodo omajali poizkusi tistih, ki imajo drugačne interese,« je dejal.

Poudaril je, da so kriminalisti NPU v današnji preiskavi delo opravili korektno, zahvalil pa se je tudi sodelavcem, s katerimi so ves dan preživeli v banki in tvorno sodelovali s kriminalisti. »Z veseljem bom še naprej pomagal v preiskavi, da bi se čim prej pokazala resnica in ovrgel vsak dvom o mojem delu,« je še dejal prvi mož največje slovenske banke.

NPU je danes izvedel več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze glede domnevne zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Šlo naj bi za zlorabo informacij od Medje, tedaj člana uprave Unicredit banke Slovenija, in sicer pri nakupu delnic Mercatorja.

Ne vidi razloga za odstop

V soboto se bo na to temo sestal tudi nadzorni svet NLB, v javnosti pa že krožijo ugibanja, ali bo Medja ostal na svojem položaju. »Ne vidim razloga, zakaj bi se pogovarjali o odstopu,« je za Pop TV povedal Medja. Prvi nadzornik NLB France Arhar, ki so ga kot nekdanjega predsednika uprave Unicredit banke Slovenija danes prav tako obiskali kriminalisti, pa je v pogovoru za Studio dejal, da se bodo nadzorniki seznanili z dejstvi, nato pa v zvezi s tem sprejeli mnenje ali odločitev.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je ob robu izredne seje DZ, ki je potekala na temo reševanja zasebnih bank, dejal, da bo regulator počakal na izsledke preiskave. Finančni minister Uroš Čufer pa je v DZ dejal, da je morebitna razrešitev Medje v pristojnosti nadzornega sveta. »Mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo,« je dejal.
 

Deli s prijatelji