UKC

Medicinske sestre prekinile stavko

Objavljeno 10. julij 2012 19.26 | Posodobljeno 10. julij 2012 20.02 | Piše: P. J., STA

Sestre so z vodstvom UKC dosegle dogovor in stavko končale.

Stavka se nadaljuje. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Medicinske sestre, ki so od ponedeljka stavkale v enotah intenzivne terapije III Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so stavko končale. Vodstvo UKC je namreč sestram ponudilo, da jim do odločitve upravnega inšpektorata, ki preučuje legalnost izplačevanja napredovanj tem sestram, poplača vsa napredovanja.

Bodo sestre vračale denar?

UKC bo tem sestram izplačal napredovanja tudi za nazaj, torej za mesece, ko denarja za napredovanje niso dobile in so tako prejemale nižje plače. Poplačilo tega denarja bo 132 sester po besedah glavne medicinske sestre v UKC Ljubljana Erne Kos Grabnar prejelo 20. julija. Ob tem so se zavezali, da bodo spoštovali odločitev inšpektorata, kakršna koli že bo, je po doseženem sporazumu povedala vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj. Dodala je, da se bodo na odločitev inšpektorata lahko pritožili po sodni poti, a ne v obliki stavke. Kos Grabnarjeva je z današnjim dogovorom zadovoljna. Kot pravi, je prišlo do razumne odločitve.

Svetovalec strokovne direktorice Janez Remškar pa pravi, da odločitev inšpektorata pomeni damoklejev meč za obe strani. Kot je opozoril, se lahko zgodi, da bodo sestre morale tudi vračati denar, ki je izplačan na račun napredovanj. A je Rugljeva dodala, da bo inšpektorat dal mnenje, medtem ko lahko o morebitnem vračilu denarja oz. napredovanj odloča le sodišče. Če pa bodo zahtevali vračilo plač za nazaj, bo sindikat ubral vse sodne postopke, da to prepreči, je napovedala.

Stavkale, ker ni bilo izplačevanja

Stavka okoli 50 medicinskih sester se je začela v ponedeljek. Zanjo so se odločile tiste srednje medicinske sestre, ki na oddelkih intenzivne terapije III UKC Ljubljana opravljajo tudi delo diplomiranih sester. A so stavkale sestre le na štirih takih oddelkih, na dveh stavke niso mogli izvesti, ker zaradi dopustov niso mogli organizirati dela tako, da bi potekalo nemoteno.

Za stavko so se odločile zato, ker jim vodstvo UKC že nekaj mesecev ne izplačuje več napredovanj za delo diplomirane sestre. Ker si vprašanje priznanja napredovanj sindikati in vodstvo UKC razlagajo vsak po svoje, so namreč na pomoč poklicali upravni inšpektorat. Ta naj bi odločitev sprejel in sporočil predvidoma še ta mesec.

Deli s prijatelji