ULOV

Med ugorji in brancini
 zasijal tudi škarpoč

Objavljeno 16. maj 2013 22.06 | Posodobljeno 16. maj 2013 22.06 | Piše: Janez Mužič

Atraktivno tehtanje na piranskem Ribiškem trgu občudovala množica mimoidočih.

Zmagovalec tekme Moreno Matjašič. Foto: Janez Mužič

V Piranu se je pretekli vikend okoli starih kamnitih miz na Ribiškem trgu pred akvarijem gnetlo mimohodnikov, med katerimi so še zlasti tisti obiskovalci, ki jih je s celine zaneslo na Obalo, presenečeno pogledovali in fotografirali velike ulovljene »beštije«. V ogromni kadi je bilo kar okoli 40 od dva do pet kilogramov težkih ugorjev, dobrih deset brancinov, lep škarpoč in nekaj konjev, vran, salp ter lumbrakov. Nekateri ugorji so celo še opletali, ko so jih dajali na tehtnico in ugotavljali, ali so prinesli katero točko.

Slovenski podvodni ribiči so namreč Piran izbrali za kraj prvega odprtega mednarodnega prvenstva Primorske v podvodnem ribolovu, ki je štel tudi za prvi krog državnega prvenstva za letošnje leto. Tam so izlov točkovali in seveda na koncu razglasili zmagovalce. Devet tekmovalcev iz Ribiškega in potapljaškega društva (RPD) Piran, trije iz Potapljačev Luke Koper (PLK), štirje iz Tritona Portorož in šest iz Proporelle Koper je lovilo na širšem območju celotne slovenske obale, vendar le tam, kjer je podvodni ribolov dovoljen, torej ne v ribjih rezervatih, pristaniščih, vhodih v pristanišča in tam, kjer bi motili druge.

»Tekmovanja so se udeležili tisti slovenski podvodni ribiči, ki spoštujejo slovensko morje in jim v njegovih razmerah ni težko loviti. Vidljivost v našem morju je precej slabša kot na primer v Kvarnerju, Dalmaciji ali kje drugje v svetu, kamor hodijo nekateri radi lovit trofeje v mnogo bolj idealna podvodna okolja. Včasih se vprašam, ali jim morda ni izpod časti, da bi lovili tu,« je udeležbo komentiral Pirančan Dušan Krajnik, ki je član slovenske državne reprezentance v tem ribolovu. Čeprav gre za dokaj redek šport, imamo precej društev podvodnih ribičev, v katerih organizirano deluje okoli 80 ribičev, a jih na tekme iz okoli šest klubov prihaja le dobrih 20. Očitno gredo preostali raje lovit za lastne užitke celo denimo v Španijo, Grčijo ali v Karibsko morje in jim ni do športnih rezultatov. Vsekakor pa je to lep šport, s katerim se lahko ukvarja vsak, ki je sposoben potapljanja na dah in ima seveda ribiška nagnjenja. »Če si športnik, greš na tekmovanja in se pomeriš z drugimi, če nisi, pa loviš samo zase,« pravi Krajnik.

Tekmovanje je trajalo šest ur in dovoljeno je bilo uporabljati eno ali več podvodnih pušk, ki se napenjajo z lastno močjo. Napenjanje puške zunaj vode je prepovedano in udeleženci morajo kot potapljači za seboj vleči bojo. Lovijo seveda na dah in zanje po besedah Krajnika niti globine tam okoli 20 metrov niso noben problem. Tekmovalci uporabljajo motorne čolne, ki si jih zagotovijo sami, vsak čoln pa mora imeti usposobljenega spremljevalca (barkarijola), ki ne sme biti tekmovalec.

Razmere pod vodo so bile glede na napovedi vremena dobre

Vidljivost na globini je bila zadovoljiva, kakšen meter ali dva, kar je za naše morje dobra. Na točkovanju so na koncu tehtali vsako ulovljeno ribo, ki je bila težka najmanj 400 gramov, izjema so bili ugorji, ki so morali biti za točke težki najmanj 2500 gramov. Vsak gram ribe je prinesel eno točko, vsak ugor, ki je bil nad omenjeno težo, pa 1500 točk. Od lepšega ulova omenimo 2499 gramov težkega brancina, ki ga je uplenil Dušan Erjavec iz RPD Piran, in skoraj 700 gramov težkega škarpoča, ki je redkost za naše morje in ki ga je ujel Andrej Kante, prav tako iz RPD Piran.

In končne uvrstitve?

V konkurenci posameznikov je zmagal Moreno Matjašič iz RPD Piran pred Kristijanom Šumberacem iz Porporella Koper in Dušanom Krajnikom iz RPD Piran. Ekipno je bil prvi RPD Piran, drugi Porporela Koper in tretji Triton Portorož.

Tekmovanje je organiziral RPD Piran, katerega predsednik Sandi Ramuševič je bil tudi sodnik na tekmi in je na koncu ocenil: »Tekma je bila zelo tesna in predvsem v ekipnem delu zelo dobra, saj sta imeli kar dve tretjini ekip veljaven ulov, kar se redko zgodi.« Sicer pa si RPD Piran skupaj z DRM Ljubljana deli naziv najstarejšega tovrstnega kluba v Sloveniji; imajo okoli sto članov in v svoje vrste vabijo vse, ki jih zanimajo podvodni ribolov, trnkarjenje, podvodna fotografija ali pa si želijo v šolo potapljanja.

Denarja za evropsko prvenstvo ni

Podvodni ribiči imajo težave z mednarodnimi tekmami. Sami si služijo sredstva s podvodnimi čistilnimi akcijami, prodajo tam nabranega železja in drugimi deli, a to ob skromnem prispevku države ni dovolj. Letošnje evropsko prvenstvo bo na Finskem, vendar nanj skoraj gotovo nihče ne bo šel. Ni denarja, čeprav so bili lani v Španiji na svetovnem prvenstvu deveti, kar je drugi najboljši rezultat Slovenije v tej panogi doslej. Tudi sicer ta šport ni poceni, saj – brez upoštevanja čolna – oprema za podvodnega ribiča nanese okoli 3000 evrov.

Deli s prijatelji