MOZIRSKI GAJ

Med tulipani bodo oživele tudi bajke

Objavljeno 27. april 2014 19.25 | Posodobljeno 27. april 2014 19.25 | Piše: Jože Miklavc

Zelena oaza ob desnem bregu Savinje tudi letos vabi obiskovalce med pisane gredice.

V Mozirskem parku cvetja se je letos z zgodnjo pomladjo odprlo na sto tisoče cvetov tulipanov in še mnogo drugega pomladanskega cvetja, ki šteje že v milijon. Ker žled gaja ni kritično ogrozil, so gozdarji in vrtnarji s hitro sanacijo še pravočasno odstranili polomljeno vejevje, zelena oaza ob desnem bregu Savinje poleg čudovitega trškega jedra Mozirja tako vabi med pisane gredice in na umirjene sprehode in oglede igre narave in pridnih rok. Park Mozirski gaj je v teh dneh že odprt in vabi obiskovalce na tradicionalno spomladansko razstavo, zagotovo najstarejšo parado naravne lepote v Sloveniji. Prva letošnja prireditev bo od 26. aprila do 4. maja, pozneje pa bo park odprt vse do končne razstave buč velikank, do konca septembra. Ob vijugastih belih poteh, skrivnostnih kotičkih, gredicah in prelestno zelenih travnatih preprogah boste odkrili pletene skulpture s podobami iz živalskega sveta in bajk, srečate pa se lahko tudi z avtomobilskim oldtajmerjem iz pletja, delom rok Jožeta Skornška in pomočnikov. V vrtu bo nabirala med velika kranjska sivka.

V času razstave se bo dogajanje v parku stopnjevalo iz dneva v dan, saj bodo obiskovalce razveseljevali junaki risanih serij, razstavili bodo najbolj strupene in srh vzbujajoče kače (od 28. 4. do 4. 5.), prav posebna pa bo predstavitev šolanih psov reševalcev s svojimi vodniki. Člani Kinološkega društva Zgornje Savinjske doline (Enota reševalnih psov Slovenije), ki jih bo vodil Ferdinand Hrovat, bodo s svojimi plemenitimi štirinožnimi prijatelji nameščeni v posebnem vadbenem poligonu, prikazana pa bo tudi tekma agility, ki bo zanimiva in vabljiva predstava za vsakogar. Trajno postavljena in na ogled bo od 24. aprila tudi razstava klopi, ki so jih na natečaju Cinkarne Celje izdelovali slovenski osnovnošolci. Zanje so uporabili odpadne palete ter reciklirane in do okolja prijazne materiale, kar pomeni tudi izvirne ideje za izdelavo klopi iz domačih lesnih ostankov ali kosov stare opreme. Kot obljubljajo člani vodstvene in strokovne ekipe Ekološko-hortikulturnega društva Mozirski gaj, vas edinstveni naravni ambient zanesljivo tudi to sezono ne bo pustil hladne. Brez fotoaparatov in kamer nikar ne hodite na te oglede, saj je doživetje tudi fotografiranje lepot otočka pisane naravne lepote in vzgojenih gredic cvetja, ki je Slovenkam in Slovencem že kar nekakšna ljudska ljubezen. Bolj zagnanim priporočajo tudi ogled Alpskega vrta pri Mozirski koči (v kompleksu Zimsko-letnega turističnega centra Golte nad Mozirjem).

Tulipan mozirski gaj

Na prvo pomladno prireditev vabi predvsem poseben tulipan mozirski gaj, ki so ga vzgojili na Nizozemskem ob 30-letnici Mozirskega gaja pred šestimi leti (takrat so Mozirjanom podarili kar dva tisoč čebulnic). To je edinstveni cvet, ki sme cveteti le v Sloveniji in le v Mozirju. Letos je posajenih in v glavnem že v razcvetu kar 5800 cvetov tega kraljevega, šestlistnega rumenega tulipana, ki izstopa iz množice drugih, pisanih in večbarvnih sorodnih cvetov s koničastimi čašnimi listi in ga ni dovoljeno razmnoževati in obnavljati s čebulčki, ki zrastejo kot potomci. Dobavitelj na Nizozemskem vsako leto vzgoji nove, edinstvene čebulnice prvega razreda le za Mozirski gaj. Ob vstopu na letošnjo razstavo vas pozdravi ogromna rozeta socvetja tega plemenitega tulipana. Zlato priznanje tulipan Mozirski gaj so pred leti, poleg redkim posameznikom, podelili tudi Slavku Avseniku za avtorsko skladbo V Savinjskem gaju.

Deli s prijatelji