JAVNA TRIBUNA

»Med politično krizo se lahko rojevajo nevarne stvari«

Objavljeno 17. september 2012 22.01 | Posodobljeno 17. september 2012 22.03 | Piše: Mo. S., STA

Lahovnik je poudaril, da mora Slovenija zdaj sprejeti reforme, da bo tudi v prihodnje lahko suvereno odločala o svoji prihodnosti.

LJUBLJANA – Evropski poslanec in predsedniški kandidat Milan Zver in ekonomist Matej Lahovnik sta na današnji javni tribuni SDS spregovorila o reševanju finančne krize. Nekdanji gospodarski minister je poudaril, da ne obstaja druga pot iz krize, kot je uravnoteženje javnih financ, sanacija bančnega sistema in strukturne reforme. Tudi Zver se je strinjal, da so reforme nujne, prav tako pa izhod iz finančne krize po njegovem mnenju ne bo možen brez varčevanja. Ponovno je izrazil upanje, da bo jeseni sklenjen kompromis o varčevanju in vpisu fiskalnega pravila v ustavo.

Plačevali bodo najšibkejši

Lahovnik je poudaril, da mora Slovenija zdaj sprejeti reforme, da bo tudi v prihodnje lahko suvereno odločala o svoji prihodnosti, saj bi po prejetju finančne pomoči te odločitve sprejemali v Bruslju. »V nekaterih stvareh bi prvaki političnih strank morali skleniti konsenz,« je poudaril ob pozivu, da se v ustavo vpiše fiskalno pravilo. Morebitne stroške njihovega nestrinjanja bodo namreč plačevali vsi, predvsem najšibkejši, meni.

Prihodnji dve leti bosta po njegovem mnenju odločilni, saj bo zapadel velik del slovenskega dolga, ni pa jasno, kakšno bo takrat zanimanje tujih finančnih vlagateljev za slovenske obveznice. Zver je ob tem dejal, da se je Slovenija v zadnjih letih precej zadolžila, polovica teh sredstev pa je šla v javni sektor. Če bi bilo več sredstev namenjeno realnemu sektorju, bi bila Slovenija zdaj po njegovem mnenju morda v nekoliko manjši krizi.

Kriza je lahko izziv

Glavni problem slovenske nekonkurenčnosti je v nekonkurenčnosti slovenskega bančnega sistema, je ocenil Zver. Prepričan je, da je v Sloveniji dovolj podjetniškega duha, da bodo na pogorišču nekaterih velikih podjetij lahko zaživela mala in srednje velika podjetja. »Kriza je lahko tudi izziv, da Slovenija uredi tiste vidike finančnega sistema, ki jih še ni, med drugim tudi samo strukturo gospodarstva,« je poudaril.

Preden začnemo razmišljati o izhodu iz krize, se moramo vprašati, zakaj je Slovenija krizo občutila veliko bolj kot nekatere druge države, je še poudaril Lahovnik. Med glavnimi krivci za nastalo krizo je izpostavil neučinkovito delovanje državnih institucij.

Poleg gospodarske tudi politična kriza

»Če se vprašamo, zakaj je v Sloveniji prišlo do tajkunizacije, se je treba vprašati tudi, kakšna je verjetnost, da je v Sloveniji bankir ali menedžer za uporabo nelegalnih sredstev ali zlorabo položaja tudi kaznovan,« je še opozoril. Ob tem pa je spomnil, da se nekatere stvari že izboljšujejo in izpostavil sodbo v zadevi Merkur. Poleg gospodarske pa se tako Evropa kot Slovenija po njegovem mnenju soočata tudi s politično krizo. V politični krizi ljudje manj zaupajo državi in pravnim institucijam, zaradi nezaupanja pa lahko pride do »rojevanja nevarnih stvari«, med njimi tudi totalitarizmov.

Evropska družba ima vrsto mehanizmov za reševanje krize, zato je Zver prepričan, da bo našla rešitev za politično krizo, ki je nastala.

Deli s prijatelji