BEGUNSKA KRIZA

Med policisti se širijo govorice: za razorožitev 100 tisočakov

Objavljeno 27. oktober 2015 14.42 | Posodobljeno 27. oktober 2015 15.43 | Piše: M. I.

S terena prihajajo nove informacije o migrantski krizi.

Begunci na poti iz Dobove proti Brežicam.

BREŽICE, RIGONCE – Med policisti na točkah, kjer potekajo glavni migrantski tokovi, se je razširila informacija, da naj bi se beguncem za razorožitev policista ali vojaka ponujalo 100.000 evrov nagrade, trdijo naši viri iz Generalne policijske uprave (GPU). Informacijo preverjamo pri tiskovni predstavnici novomeške policijske uprave Alenki Drenik in GPU.

Delili naj bi denar

Pri policiji preverjamo tudi neuradno informacijo, da naj bi v Brežicah policija zaznala migranta, ki je delil denar med druge migrante. Pri sebi naj bi imel po navedbah virov blizu policiji 100.000 evrov gotovine. 

Zaostrujejo se tudi odnosi lokalnih skupnosti in države. V Rigoncah domačine zanima, zakaj tudi pri nas premik migrantov v povezavi s pobiranjem smeti ni podobno urejen kot na Hrvaškem. Potem ko je ministrica za zdravje Milojka Celarc Kolar po nedeljskem obisku Brežic dejala, da so pri prebežnikih zaznali posamezne primere garij in hepatitisa, otrokom prepovedujejo dotikanje ograje, s katerimi so dvorišča ograjena. Vprašujejo tudi, ali bo potencialno okužene objekte kdo prišel razkužit. Domačini so se tako samoiniciativno organizirali in določili koridor preko svojih njiv, po katerem bodo begunci šli mimo naselja.

Je pa policija v Posavju uvedla omejitve gibanja okrog zbirnega centra. Ta velja za neposreden dostop do ograje in stika z migranti.

Najden novi zemljevid

Potem ko je pred časi novinar britanskega BBC objavil zemljevid, s katerim so begunci še pred zaprtjem madžarske meje potovali proti severu – ogledate si ga lahko na povezaviimage –, je ta sedaj precej drugačen. 

Letak, ki so ga našli v soboto, vsebuje informacije in osnovne podatke o Sloveniji. Podane so osnovne informacije o reliefu, transportnih poteh, glavnih mestih, možnih IT-povezavah in o številu prebivalcev. Dobro je razvidna lega in umeščenost Slovenije v prostoru (meje, sosednje države).

Objavljamo ga spodaj.

image

 

Deli s prijatelji