SPORNO

Med lovno divjad bi uvrstili osem zavarovanih vrst

Objavljeno 27. februar 2013 08.44 | Posodobljeno 27. februar 2013 08.45 | Piše: Mo. S.

»Pri lovu na te vrste bi šlo zgolj za ubijanje za šport in zabavo,« so ogorčeni v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Kormoran.

LJUBLJANA – Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je zgroženo nad namero Lovske zveze Slovenije (LZS), da bodo osem zavarovanih vrst ptic uvrstili med lovno divjad, zato zvezo ter ministrstvo za kmetijstvo in okolje pozivajo, naj predlog umaknejo.

Med lovno divjad bi uvrstili zavarovane vrste

Na ministrstvu so postopke sprememb lovskih predpisov sicer že začeli, a je predlog po mnenju društva naravovarstveno in etično nesprejemljiv. Pobudniki, med katerimi je tudi zavod za gozdove, predlagajo, da se med lovno divjad uvrsti naslednjih osem zavarovanih vrst ptic: kozico, jerebico, sloko, kreheljca, ruševca, lisko, kormorana in grivarja. Predlagajo tudi podaljšanje lovnih dob za več vrst divjadi.

»Sedanji predpisi o lovu ptic iz leta 1993 odražajo naravovarstveno naravnanost naše družbe. Ohranjena narava je naša največja mednarodna prepoznavnost in razvojna priložnost. Ozki interesi manjšine lahko to našo prepoznavnost ogrozijo. Slovenija ne sme izgubiti 20-letne prednosti, ki si jo je ustvarila na tem področju,« je ob tem poudaril predsednik DOPPS Rudolf Tekavčič.

Ubijanje za šport in zabavo

Kot v sporočilu za javnost še dodajajo, predlogu ostro nasprotujejo, saj za lov na te vrste ni nobenega ekološkega razloga. Te vrste ne delajo škode, prav tako njihove populacije ni treba umetno uravnavati. »Pri lovu na te vrste bi šlo zgolj za ubijanje za šport in zabavo,« so ogorčeni, poleg tega pa štiri vrste od naštetih spadajo med najbolj ogrožene v Sloveniji.

Deli s prijatelji