GORSKE RASTLINE

Med gorskimi rožicami tudi energijske točke

Čudoviti Alpski vrt na Golteh spada med najvišje ležeče gorske vrtove v Evropi. Na ogled več kot 70 gorskih rastlin, prve je pred leti zasadila skupina zanesenjakov.
Fotografija: Sprehod po planinskem biseru je tudi poučen. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Sprehod po planinskem biseru je tudi poučen. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

MOZIRJE – Pred dnevi je na Golteh, pred vhodom v kompleks Alpskega vrta nad Mozirsko kočo potekalo sproščeno odprtje prenovljenega predela, ki je bil pred 17 leti poimenovan Alpski vrt in je eden od osmih v Evropi. V tem času je bilo tam na poldrugem hektarju posajenih, ali pa so se zasadile avtohtono, več kot 70 rastlinskih vrst.
Naš Alpski vrt spada med najvišje ležeče gorske vrtove v Evropi.
Naš Alpski vrt spada med najvišje ležeče gorske vrtove v Evropi.

Na začetku projekta je rastlinice zasadila skupina zanesenjakov Planinskega društva Mozirje s tedanjim predsednikom Franjem Štajnerjem ter ustanoviteljem Savinjskega gaja Jožetom Skornškom na čelu. Kot nam je povedal zdaj 83-letni Skornšek, je bilo že od začetka cilj, da na enem mestu posadijo le avtohtono gorsko rastlinje.
Alpski vrt na Golteh vabi obiskovalce.
Alpski vrt na Golteh vabi obiskovalce.

Potem ko je lani prevzela vodenje centra Golte skupina pod vodstvom novega direktorja mag. Mitje Terčeta, so se odločili, da bodo gostom ponudili nove zgodbe in projekte, ki bi jih na Golte, sicer znano smučišče, privabile tudi v pomladno-poletni sezoni. Ena od teh je postala obnova Alpskega vrta nad skalnim grebenom Okenca. Obnovitvena dela so v prvi fazi stala več kot 20.000 evrov.


Na odprtju so bili poleg ekipe upravitelja navzoči Jože Skornšek, vodja Mozirskega gaja Darko Bele, ki si prizadeva, da bi park cvetja v Mozirju povezal z Goltemi, ter človek, ki je zadnjih 12 let skrbel za ta planinski biser, Velenjčan Zlatko Rošer. Zlatko je med drugim dejal, da mu ni bilo nikoli v življenju lepše kot v obdobju, ko je »čuval rož'ce«.

Skrbel je za manj zahtevne vzdrževalne posege, posaditve, gostoljubje ter domača zelišča, bil pa je tudi šaljivec in zakladnica znanja o poteh po Golteh. Strokovno vodenje po alpskem gaju je premierno opravljala krasoslovka in izkušena jamarka Lea Pavrič, ki bo tudi poslej skrbela za primerno strokovno predstavitev jam, gorništvo ter varstvo gorske flore v tem delu Štajerske.


Kasneje je na energijski točki izvedla skupinsko zvočno meditacijo terapevtka Jerica Lebar, saj je menda že dolgo znano, da so na tem območju močna terapevtska sevanja. Na odprtju planinskega vrta so goste povabili še na kulinarično posebnost, okušanje napitkov ter prigrizkov iz naravnih zelišč in kultur, ki so bili pomembni v domači kmečki prehrani že pred davnimi časi, pripravili pa so jih gostinci hotela na Golteh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije