GRDOBIJE

Med gasilci tako vroče, da posredujejo policisti

Objavljeno 26. april 2013 11.15 | Posodobljeno 26. april 2013 11.59 | Piše: Špela Ankele

Bivši predsednik PGD Visoko pri Šenčurju trdi, da nasledniki počenjajo grdobije.

Bivši predsednik PGD Visoko Milje Zdravko Žagar je leta 2008, po 40 letih dela v gasilstvu, modro uniformo odložil v kot (foto: Špela Ankele).

VISOKO – V občini Šenčur živi približno 8500 prebivalcev. Uradna statistika pravi, da je vsak tretji Šenčurjan lastnik stanovanja, skorajda vsak drugi prebivalec občine pa ima osebni avtomobil. V statistiki lokalnih borcev z ognjem, poplavami in še čim pa najdemo še eno, nič manj pomembno številko, ki pravi, da v tej gorenjski občini deluje kar deset prostovoljnih gasilskih društev. V njih je zbranih 1200 gasilk in gasilcev, ki so pripravljeni venomer priskočiti na pomoč.

Župan: To so neumnosti

Miro Kozelj, župan občine Šenčur, o očitkih, da naj bi pri lastninjenju gasilske lastnine pred leti nastale nepravilnosti, pravi: »To je neumnost. Po zakonu je občina lastnik družbenih objektov na svojem območju, zato je govoriti o kraji in podobnih kaznivih dejanjih naravnost smešno. Z gasilci PGD Visoko Milje občina zgledno sodeluje, navsezadnje smo jim v minulih letih pomagali pri temeljiti obnovi prostorov.« Župan je še potrdil, da ga je bivši predsednik visoško-miljskih gasilcev v preteklosti javno žalil, predvsem pa je poudaril, da je Zdravko Žagar svojčas ogromno naredil za gasilske vrste, žal pa s svojimi dejanji v zadnjih letih na pridne prostovoljne gasilce z Visokega in Milj meče le slabo luč.

Veliki šenčurski gasilski četi se je daljnega leta 1968 pridružil Zdravko Žagar, tedaj 13-letni nadobudnež. Med njimi je vztrajal okrogla štiri desetletja, nato pa je pred dobrimi štirimi leti modro gasilsko uniformo razočaran obesil na klin. »Petnajst let sem bil predsednik PGD Visoko Milje, nato pa sem leta 2008 odstopil. Zakaj? Ker so gasilcem kradli denar in vse imetje, ki smo ga ustvarili s prostovoljnim delom in prispevki krajanov. Vodenje društva je nato prevzela Larisa Bakovnik, ki prej ni igrala vidnejše vloge. Hotel sem sodelovati z novim vodstvom, a sem hitro opazil mnogo nepravilnosti. Nanje sem začel opozarjati, a se nihče ne zgane,« začne Žagar pripoved o sagi zadnjih štirih let, v katerih je imel nemalo dela s preverjanjem ravnanja gasilskih naslednikov in tudi s pisanjem pritožb.

Napisal že kup pritožb

»Že predlani sem o sumu, da se pri poslovanju gasilskega društva dogajajo nepravilnosti, obvestil kriminaliste. A ti so mi, čeprav sem jim prinesel vrsto papirjev, rekli, da brez dokazov ne morejo storiti ničesar. Napotili so me na davčnega inšpektorja, tam pa mi sploh nočejo povedati, kaj so odkrili, češ da gre za nekakšno varovanje davčne tajnosti,« je razočaran Zdravko Žagar.

In kakšne nepravilnosti naj bi se dogajale med visoško-miljskimi gasilci? »Svoje delo skrivajo in ga opravljajo samovoljno. Novo vodstvo s predsednico na čelu in njenim možem Matjažem Bakovnikom, sicer poveljnikom društva, je okrog sebe zbralo prijatelje, ki drugih ne pustijo zraven. Ena od nepravilnosti je denimo ta, da so leta 2008 ob vsakoletni prodaji koledarjev zbrali 3500 evrov, vknjižili pa so le polovico tega zneska. Kam je šel preostali denar, ki so ga gasilcem tedaj podarili občani, ni znano,« trdi Žagar, ki že vrsto let opozarja na še eno domnevno sporno poglavje: »Gasilci imamo prostore v zadružnem domu, ki je last Krajevne skupnosti Visoko. Gasilski stolp smo, s prispevki in prostovoljnim delom gasilcev ter sokrajanov, zgradili leta 1995, ne da bi od občine Šenčur dobili en sam tolar. Leta 2007 si je občina Šenčur na zelo sumljiv način prilastila vse premoženje Krajevne skupnosti Visoko in tako tudi gasilsko lastnino. Vsega mi je bilo dovolj, zato sem kmalu zatem odstopil.«

O domnevnih nepravilnostih, ki naj bi pretresale prostovoljne gasilce v tem delu Gorenjske, je Zdravko Žagar odtlej opozoril kriminaliste, davčno inšpekcijo, šenčurske občinske svetnike in tamkajšnjega župana Mira Kozelja, nadzorna sveta občine in Krajevne skupnosti Visoko, občinsko gasilsko poveljstvo ter Gasilsko zvezo Kokra. »Dobil nisem niti enega odgovora,« razočarano pripoveduje Žagar, ki vsemu naštetemu navkljub ni izstopil iz gasilskih vrst.

Bivši predsednik javno žalil naslednico

In kaj o peripetijah, ki gasilske vrste spremljajo zadnja štiri leta, pravi predsednica PGD Visoko Milje? »Čeprav se od leta 2009 o nas pojavlja kup neresnic, ki jih širi bivši predsednik, smo gasilci z Visokega in Milj med najaktivnejšimi društvi v občini Šenčur. Je bil pa minuli mandat zaradi vsega tega zelo težaven in naporen, toda gasilci še vedno držimo skupaj. Vedno povem, da sem zelo ponosna na svoje fante in punce, na svoje otroke, ker smo v petih letih zares ogromno dosegli,« vidno ganjena pojasni predsednica prostovoljnega društva Larisa Bakovnik.

O obtožbah, da je konec leta 2008 v neznano izpuhtelo okoli 1700 evrov, pa Bakovnikova, ki je po štirih letih že sita raznih obtožovanj, pove: »Takrat smo zbirali za kombi, denar, ki smo ga zbrali, pa je izsledljiv. Niti evro ni bil namenjen čemu drugemu kot nakupu avtomobila. Davčna inšpekcija in tudi vsi preostali, ki so nas obiskali po različnih prijavah bivšega predsednika, ob podrobnem pregledu niso našli nepravilnosti. Je pa res, da smo morali doplačati 1500 evrov davka, vendar ta pomanjkljivost izhaja predvsem iz mandata bivšega predsednika Žagarja.«

Doslej visoški in miljski gasilci o teh zadevah niso javno govorili, a predsednici Larisi Bakovnik je ta teden prekipelo: »Zdaj bi tudi mi radi opozorili na napake, ki jih je delal bivši predsednik. Izplačeval si je nagrade in iz gasilskega denarja plačeval malice. Protipravno si je z gasilskim denarjem kupil tudi računalnik, ki ga ima zdaj doma, prav tako zadržuje delovno in svečano obleko kot tudi mnogo dokumentacije društva. Upravni odbor gasilskega društva ga je že večkrat opozoril, naj nam vrne stvari, a tega ni storil. Prav tako imamo zoper njega na sodišču odprt primer, saj me je žalil. Decembra lani me je Žagar na izrednem občnem zboru javno blatil, mojega namestnika Rudolfa Sušnika pa je celo odrinil. Posredovala je policija in ga zaradi nasilnega in drznega vedenja oglobila z 250 evri.« Sogovornica še prida, da že razmišljajo o novi kazenski prijavi, saj ima bivši predsednik menda doma več lastnine, ki pripada prostovoljnemu gasilskemu društvu.

Še to: gorenjski policisti so prostovoljne gasilske vrste, razpotegnjene med naselji Visoko in Milje, prečesali že predlani. Znakov, ki bi namigovali, da se tod dogajajo kazniva dejanja, niso našli. 

 

Deli s prijatelji