ZAROTA?

Mečejo jo na cesto, zdaj spi kar pred sodiščem

Objavljeno 23. januar 2016 17.40 | Posodobljeno 23. januar 2016 18.14 | Piše: Eva Branc

Stanovanje Zlatke Olah zaradi dolgov prodali na dražbi, trdi, da je žrtev zarote.

»Če bi jaz kradla, bi me že zaprli. Poglejte, kje sem končala kot poštena!« nekaj dni pred deložacijo pravi Zlatka. Foto: Eva Branc

LUCIJA – Spali boste tu? »Ja, imamo spalne vreče,« na kamniti klopci pred okrajnim sodiščem Piran pove Zlatka Olah, ki ji je prav to sodišče prodalo stanovanje, iz katerega se mora zdaj izseliti. Pred leti se je Lucijčanka namreč zapletla v dolgove, ki jih je pridelala z gostinskim poslom na Obali. Ti so leta 2008 znašali 52.000 evrov, Zlatka pa jih je po zaprtju lokala začela odplačevati predvsem s pomočjo hčerke Done. Ta skupaj z otrokoma, štiriletno deklico in osemletnim sinom, prav tako prebiva v Zlatkinem stanovanju, ki pa ga morajo najpozneje do 1. februarja izprazniti in zapustiti.

Upniki, lastnik lokala Sebastjan Comis, družba Petrol in Republika Slovenija, so namreč leta 2013 vse bolj pritiskali k odplačilu dolgov. Zadeva se je znašla na Okrajnem sodišču v Piranu, kjer so sprva dražili Zlatkino pokrito parkirišče na Liminjanski cesti v Luciji. A pred dvema letoma jim garaže, ocenjene na skoraj 17 tisočakov, ni uspelo prodati, zato so na dražbo dali stanovanje s shrambo v ocenjeni vrednosti 160.000 evrov. »Dolžnica je v postopku predlagala, da sodišče omeji postopek prodaje le na shrambo, čemur pa sodišče ni sledilo, saj je ugotovljena vrednost te nepremičnine znašala nekaj več kot 2000 evrov, samo glavnica brez zakonskih zamudnih obresti enega izmed upnikov pa več kot 4500 evrov. Sodišče je zato odredilo prodajo stanovanja in shrambe,« v imenu piranskega sodišča pojasnjuje predsednica Nataša Tomazini Tonejc. Na drugi strani Zlatka pove, da so sami našli kupca za garažo. »Meni so ponujali 10.000 za garažo,« zatrjuje dolžnica, njen bližnji sosed Fredi Cvitan Rici pa pozna sosede, ki bi kupili tudi shrambo. »Kakšna je potem bila ta dražba?« se sprašuje sosed, ki Zlatko obišče na njenem protestnem mestu na Tartinijevem trgu.

Dali bi jih v zavetišče za brezdomne

Maja 2014 je sodišče na dražbi stanovanje za 80.600 evrov fizični osebi prodalo, kot pojasnjuje predsednica sodišča, pa je bila po poplačilu terjatev upnikov ter stroškov razlika kupnine v višini 74.224,86 evrov nakazana dolžnici. S tem, pravi Zlatka, si stanovanja za svojo štiričlansko družino ne more kupiti. »Center za socialno delo bi nas dal med brezdomce,« Zlatka opisuje možne alternative, čeprav svoje stanovanje hoče nazaj. Izvršbo bi nemara lahko ustavila le še kazenska ovadba, zato se je obrnila na nekaj odvetniških imen. Pravi, da so jo zavrnili.

»Bili so dogovorjeni, da me bodo umaknili. V tej kalvariji sem jaz grešni kozel,« pojasnjuje 53-letnica, ki je prepričana, da so proti njej skovali zaroto. Ta se po njenem mnenju vleče vse od časov, ko je še bila v partnerskem odnosu z nekdanjim predsednikom sindikata pomorščakov Karlijem Filipčičem. Kot pravi, ji od takrat vse uničujejo, prav zaradi njih je zaprla lokal, Filipčiča pa leta 2009 tudi zapustila.

»Če bi jaz kradla, bi me že zaprli. Poglejte, kje sem končala kot poštena!« le nekaj dni pred deložacijo pravi Zlatka. »Nekoč sem bila topless miss Jugoslavije, moja hči je Playboyeva zajčica, a mi smo artisti,« še dodaja in s prstom kaže na tiste, ki jo gledajo postrani zaradi njenega romskega rodu.

Iz sodne dvorane po hitrem postopku

S svojim protestom bi rada dosegla, da bi se sodnica, ki je določala o njeni zadevi, opravičila in razveljavila sodbo. »V treh minutah smo končali, vrgla me je iz dvorane kot psa,« opisuje trenutke, ko je na sodišču postalo jasno, da so 70 kvadratov veliko stanovanje v Luciji prodali. Pravi tudi, da je sodnica k njej poslala policiste, a na sodišču te navedbe zanikajo. »V zvezi z obiski policistov lahko pojasnimo le, da je urad predsednice tega sodišča Policijsko postajo Piran seznanil s protesti, ki jih gospa Olah izvaja pred sodno stavbo, ter vsebino njenih letakov,« pojasnjujejo.

A ne bo le vsak dan protestirala, Zlatka bo odslej pred piranskim sodiščem tudi spala. »Doma nič ne spim, otroci jočejo, čutijo to deložacijo,« opisuje razmere v stanovanju, ki pa uradno ni več njeno. »Vnuk je zdaj v šoli, vnukinja pa v vrtcu, oba tekoče govorita tudi italijansko,« se vendarle pohvali z nekoliko grenkim priokusom. Pri borbi za stanovanje jo podpira sestra Magdalena, ki bo na trgu pred sodiščem spala z njo. »Pripravljena sem se postaviti zanjo,« pravi in dodaja, da tudi, če bi šlo za življenje. 

Deli s prijatelji