BREZ SLUŽBE

Me zavod lahko prisili, da postanem erotična maserka?

Objavljeno 24. september 2015 22.47 | Posodobljeno 24. september 2015 22.47 | Piše: A. L.

Prek zavoda išče službo in je prejemnica denarnega nadomestila.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

LJUBLJANA, ŽALEC – Po objavi članka o oglasu, ko prek zavoda za zaposlovanje samostojna podjetnica išče erotično maserko, se nam je oglasila prejemnica denarnega nadomestila, ki je na zavodu in išče službo. Preganja jo misel, ali jo zavod lahko prisili, da mora kandidirati za poklic erotične maserke in kaj se zgodi, če zavrne tako službo. Bi ostala brez nadomestila in brez pravice do zapisa v evidenci na zavodu? Obrnili smo se na Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ), kjer so nam celotno zadevo pojasnili.

Napotujejo v skladu z zaposlitvenimi cilji

»Brezposelne napotimo na objavljena prosta delovna mesta na podlagi zaposlitvenih ciljev, ki jih brezposelna oseba in njen svetovalec opredelita v zaposlitvenem načrtu. Pri tem moramo pojasniti, da na zavodu za zaposlovanje ne napotujemo kandidatov na delovna mesta za erotičnega maserja, saj v evidenci brezposelnih dejansko nimamo prijavljenih oseb, ki bi imele poklic erotični maser opredeljen kot zaposlitveni cilj. Tega posebej ne izpostavljamo tudi v svetovalnem pogovoru, saj menimo, da mora zaradi specifičnosti poklica, ki sicer ni inkriminiran, vsak sam pri sebi sprejeti odločitev o njegovem opravljanju.«

Med delodajalci ni razlik

Sicer pa naj dodamo, da se erotična masaža uvršča v Standardno klasifikacijo dejavnosti (SKD), in sicer v dejavnost nega telesa (šifra 96.040), v skladu z mnenjem Tržnega inšpektorata RS in ministrstva za gospodarski razvoj. Na podlagi tega sta bila poklica erotični maser in erotični plesalec dodana tudi v Standardno klasifikacijo poklicev (SKP) pri Statističnem uradu RS. »Glede na navedeno moramo delodajalce, ki oddajo sporočilo o prostem delovnem mestu za omenjene poklice, obravnavati povsem enako kot druge delodajalce. To pomeni, da ni podlage za zavrnitev objave takega delovnega mesta samo zato, ker gre za erotično masažo,« so dodali.

Deli s prijatelji