VARSTVO ZAKONITOSTI

Matoz v zadevi Patria še na vrhovno sodišče

Objavljeno 12. junij 2014 13.28 | Posodobljeno 12. junij 2014 13.28 | Piše: STA, K. K.

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je včeraj na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, so potrdili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Odvetnik Franci Matoz z Janezom Janšo.

LJUBLJANA – Odvetnik predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz je včeraj na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, so potrdili na Okrajnem sodišču v Ljubljani. Medtem odločitev ustavnega sodišča, ki je obravnavalo Janševo ustavno pritožbo zoper sodbo, še ni znana. Če vrhovno sodišče ugotovi, da je zahteva utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev, ali pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona.

Ustavno sodišče še molči

Sodba, s katero je prvostopenjsko sodišče predsednika SDS Janšo, prokurista Rotisa Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča spoznalo za krive koruptivnih dejanj v zadevi Patria, je postala pravnomočna 28. aprila. Zahtevo za varstvo zakonitosti pa je mogoče vložiti v treh mesecih od zadnje vročitve sodne odločbe.

Janšev odvetnik Matoz je sicer še pred zahtevo za varstvo zakonitosti vložil ustavno pritožbo zoper sodbo v zadevi Patria na ustavno sodišče. To je sicer na sredini seji zadevo obravnavalo, a naj ustavni sodniki odločitve še ne bi sprejeli oziroma še ni znana.

Predsednik SDS je medtem že prejel poziv na prestajanje zaporne kazni. Iz poziva izhaja, da se mora v zaporu na Dobu zglasiti 20. junija. Janša je namreč pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen zaradi koruptivnih dejanj v primeru nakupa patrij v času, ko je bil predsednik vlade.

Deli s prijatelji