PREMOŽENJSKO STANJE

Matoz je jasen: KPK postopka proti Janši ne more ponoviti

Objavljeno 28. februar 2015 18.21 | Posodobljeno 28. februar 2015 18.21 | Piše: Mo. S.

Janšev pooblaščenec Franci Matoz pravi, da zaključno poročilo protikorupcijske komisije na obstaja več, saj je odpravljeno za nazaj.

Matoz in Janša.

LJUBLJANA – Odvetnik Franci Matoz, pooblaščenec predsednika SDS Janeza Janše v zadevi zaključno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), pravi, da je dolžan poudariti nekaj »nespornih dejstev«, ki izhajajo iz sodbe vrhovnega sodišče. To je pred dnevi namreč sporočilo, da je komisija z izdajo poročila o nadzoru nad njegovim premoženjskim stanjem posegla v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev.

»Zaključno poročilo ne obstaja več«

Matoz danes pojasnjuje, da je sodišče zaključno poročilo odpravilo in ne razveljavilo, »kar pomeni, da zaključno poročilo ne obstaja več, saj je odpravljeno za nazaj. To enostavno pomeni, da so vse navedbe KPK v zaključnem poročilu odpravljene kot nezakonite.«

Poleg tega je sodišče poročilo odpravilo zaradi ugotovljenih kršitev zakona (TIntPK), ki so istočasno pomenile tudi nezakonit poseg v ustavno pravico iz 22. člena ustave, in ne zaradi »procesnih napak«, ugotavlja Matoz in dodaja, da je sodišče v sodbi ugotovilo, da je KPK pri nadzoru premoženjskega stanja funkcionarjev prekoračil svoja pooblastila.

Sodišče je v upravnem sporu ugotavljalo zakonitost akta in ravnanje KPK ter ugotovilo nezakonito ravnanje KPK, zaključnega poročila pa ni razveljavilo in vrnilo KPK v ponovno odločanje, kar pomeni, da KPK ponovljenega postopka ne more voditi, še pravi Matoz. Nekdanji senat, ki je poročilo izdal, namreč meni, da lahko zdajšnji senat postopke ponovi.

Stojijo za nezakonitim ravnanjem?

»Pri vsem tem pa nas izredno preseneča stališče nekdanjega vodstva KPK z gospodom Klemenčičem na čelu, da za 'zaključnim poročilom stojijo', saj to pomeni, da stojijo za nezakonitim ravnanjem in nedopustnim posegom v ustavne pravice gospoda Janeza Janše,« dodaja v sporočilu. Ob tem ga skrbi, da sta dva člana nekdanjega senata doktorja pravnih znanosti in »bi jima moralo biti znano, kaj pomeni dokončna ugotovitev, da stas svojim ravnanjem kršila temeljne človekove pravice,« sklene Matoz.

Deli s prijatelji