PATRIA

Matoz: Dokazov zoper Janšo nikoli ne bo

Objavljeno 27. maj 2013 21.47 | Posodobljeno 27. maj 2013 21.48 | Piše: STA, Mo. S.

Odvetnik Franci Matoz meni, da kdor Janšo pozna, ve, da očitanega nikoli ne bi storil.

Janez Janša na sodišču.

LJUBLJANA – Obtožba zoper predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janšo je v celoti nedokazana, je v zaključnem govoru na sojenju v zadevi Patria poudaril Janšev odvetnik Franci Matoz. Dokazov za to, da bi prejel obljubo podkupnine, po besedah odvetnika nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo. Kdor Janšo pozna, ve, da tega ne bi nikoli storil, je še dejal Matoz in med drugim izpostavil, da Janša na osebe na obrambnem ministrstvu, ki so odločale o nakupu oklepnikov, ni imel nikakršnega vpliva. Odločanje je bilo z nastopom njegove vlade namreč v celoti preneseno na obrambno ministrstvo, tudi sicer pa iz obtožnega akta sploh ne izhaja, da bi Janša imel vpliv na tiste, ki so o projektu odločali.

Tožilstvo po oceni Matoza v dokaznem postopku ni navedlo niti enega dokaza o tem, kje, kdaj in na kakšen način naj bi Janša sprejel obljubo nagrade. Ker mu je tožilstvo očitalo, da je to storil na neznanem kraju, ob neznanem času in na neznan komunikacijski način, je bila Janši v tem pogledu onemogočena pravica do obrambe, saj ni imel možnosti pojasniti, kje je bil na določen dan oziroma ob določeni uri, je povedal odvetnik. Bi pa to tožilstvo lahko preverilo, vendar očitno ni čutilo te potrebe, je prepričan Matoz. Janša je bil kot predsednik vlade namreč ves čas varovana oseba, zabeležen je bil vsak njegov korak in tožilstvo bi se zlahka pozanimalo, kje se je kdaj nahajal, je poudaril odvetnik.

Izmislil si je »agenta 007«

Matoz je v svojem zaključnem govoru sicer tudi povzel zagovor Janše, ki je vsakršno krivdo zanikal, pa tudi izjave prič, ki so v dokaznem postopku po besedah odvetnika ta zagovor zgolj potrjevale. Tako je spomnil, da je Janša zatrdil, da z akterji v zadevi Patria ni bil ne v posrednem ne v neposrednem stiku in da zato tudi ni mogel sprejeti obljube nagrade. Odvetnik se je dotaknil tudi elektronskih sporočil, ki naj bi dokazovala obtožbe zoper Janšo. Kot je pojasnil, so si lobisti, zlasti Hans Wolfgang Riedl, s pisanjem zavajajočih sporočil zgolj dvigovali ceno pri Patrii. Riedl si je po besedah Matoza celo izmislil »agenta 007«, s čimer si je še dodatno skušal dvigniti ceno pred zastopnikom Patrie za Slovenijo Reijem Niittynenom.

Sodba že 3. junija?

Na današnjem nadaljevanju sojenja je sicer sodnica zjutraj prebrala še zadnje listinske dokaze, med drugim finsko obtožnico, nato pa sklenila dokazni postopek in dala zaključne besede strankam v postopku. Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je v zaključni besedi ocenil, da je tožilstvo dokazalo očitana kazniva dejanja in sodišču predlagal, naj vse tri, Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča, spozna za krive. Za Janšo tožilec predlaga 24 mesecev zapora, za Krkoviča in Črnkoviča pa po 22 mesecev. Vsem trem naj se prisodi še 37.000 evrov stranke denarne kazni, še predlaga tožilstvo. Soobtožena Jože Zagožen in Walter Wolf sta izključena iz postopka.

Današnja obravnava je sicer trajala dobrih devet ur. Matoz je po njej povedal, da pričakuje, da bo sodnega postopka konec prihodnji teden, torej 3. junija, ko bi bila lahko tudi že znana sodba.

Deli s prijatelji