NEPREMIČNINE ODVETNIKOV

Matoz bogati z zaprtjem ceste

Objavljeno 27. marec 2017 16.59 | Posodobljeno 27. marec 2017 16.59 | Piše: Ksenija Koren

Nepremičnine znanih slovenskih odvetnikov: lastnik zemljišča nad Markovcem Franci Matoz si zadovoljno mane roke, saj se bo cena zemljišča dvignila. Hektar hriba ni pod hipoteko, medtem ko je na dvorec odvetnice Nine Zidar Klemenčič v Lukovici pri Domžalah avstrijska banka vpisala dve hipoteki.

Slovenski odvetniki, vsaj tisti, ki se največkrat pojavljajo v javnosti, ker zastopajo stranke v najbolj razvpitih primerih, so zanimivi tudi po svojih nepremičninah. Najbolj vidni odvetnik v procesu Patria, na katerem si je pravosodje polomilo zobe, Franci Matoz je iz stečajne mase Istrabenza pred dvema letoma za 280 tisočakov kupil hektar hriba nad Markovcem. Danes, dober teden po popolnem zaprtju obalne ceste med Koprom in Izolo za promet, v medijih Matoza zaradi nakupa že označujejo za zmagovalca.

Matoz bo lahko z zemljiščem nad bodočimi plažami in zelenimi površinami, na katerem namerava občina postaviti panoramsko dvigalo, odlično zaslužil, saj gre pričakovati, da ga bo občina odkupila. Od lanskega januarja je vpisano tudi v zemljiško knjigo, na nepremičnini pa ni nobene hipoteke.

Ministrova žena ima dvorec

Najbolj zanimivo nepremičnino ima v tem trenutku med slovenskimi odvetniki zagotovo trenutno odvetnica Nina Zidar Klemenčič, žena pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča. Sodeč po izpisku iz zemljiške knjige je od poletja 2014 lastnica lepega dvorca v Lukovici pri Domžalah, ki se ga bodo, veliko manj bleščečega, kot je danes, spominjali vsi, ki so pot čez Trojane premagovali pred odprtjem avtoceste, saj je rumeni dvorec viden s stare ceste. Zidar Klemenčičeva mora sicer ljubko vilo šele odplačati, saj je z dnem, ko je postala njena lastnica, na hišo avstrijska BKS Banka iz Celovca vpisala tudi 300.000 evrov hipoteke. Ministrova žena jo mora poplačati leta 2024. Minister na hiši nima lastniškega deleža. Aprila lani je ista avstrijska banka na dvorec vpisala še 30.000 evrov hipoteke, ki jo mora Zidar Klemenčičeva poplačati do konca maja prihodnje leto.

Iz javno dostopnih podatkov geodetske uprave izhaja, da je stavba letnik 1902, ima širokopasovni internet, ni pa priključena na kanalizacijsko omrežje. Gurs pa jo na podlagi podatkov, da je bila nazadnje obnovljena leta 1941, ceni na nekaj čez 77 tisočakov. Uporabne stanovanjske površine naj bi sicer po teh podatkih bilo 124 kvadratov, hiša pa ima pet sob.

Zadolžujejo se pri NLB

Javno dostopne evidence razkrijejo, da sta eno najbolj opaznih vil v ljubljanski Šiški leta 2013 postavila odvetnik, ki je zastopal nekdanjega šefa TEŠ Uroša Rotnika in obtožene v zadevi Mip, Mitja Jelenič Novak in njegova žena, ki sta sicer vsak polovični lastnik. Bela lepotica nasproti otroškega vrtca in v neposredni bližini bloka, v katerem v pritličnem stanovanju precej bolj skromno živi glasbeni zvezdnik Magnifico, ima po javno dostopnih podatkih na 117 kvadratih uporabnih površin štiri sobe in 20 kvadratnih metrov odprte terase. Moderno lepotico, ki pleni poglede s koseške tržnice, Gurs ocenjuje na 324.000 evrov, zemljiška knjiga pa pokaže, da je na nepremičnino v letih 2011 in 2012 NLB vpisala za 100.000, 193.000 in 78.000 evrov hipotek. Nobena še ni izbrisana, imajo pa vse podobne roke poplačila, vrnjene morajo biti v naslednjih desetih letih.

Največja državna banka je kreditirala tudi nesojenega ministra za pravosodje iz časov, ko je v vladi še sedela Državljanska lista Janija Soršaka. Nekdanji direktor urada za varstvo konkurence ima v ljubljanskem trnovskem predmestju hišo, ki je po oceni Gursa vredna kar 423.000 evrov. Javno dostopni podatki razkrivajo, da je bila 216 kvadratnih metrov velika hiša postavljena pred 10 leti. Iz zemljiške knjige izhaja, da je konec marca leta 2011, nekaj dni po tistem, ko je Soršak zapustil urad in postal odvetnik, NLB na nepremičnino vpisala dve hipoteki. Eno za 150, potem pa še drugo za 100 tisočakov. Obe morata biti poplačani do leta 2031.

Melanijina odvetnica 
brez hipoteke

Zanimivo je, da so najbolj znanim slovenskim odvetnikom očitno ljubše novogradnje, medtem ko imajo ženske odvetnice raje šarm zgradb, postavljenih v začetku prejšnjega stoletja.

Čeprav trenutno v Sloveniji zastopa mednarodno najvplivnejšo klientko, prvo damo ZDA Melanio Trump, živi nesojena prva dama RTV Slovenija in odstopljena predsednica Rdečega križa Nataša Pirc Musar v hiši brez dolgov. Odvetnica je lastnica treh četrtin hiše v Radomljah, njen mož pa četrtine. Nepremičnina je veliko bolj skromna od zgoraj naštetih, geodetska uprava jo ocenjuje na 140 tisočakov. Musarjeva in njen mož sta jo kupila leta 2001, ko sta na stavbi iz leta 1933 tudi prenovila streho. Zemljiška knjiga kaže, da jima hipoteke ne kratijo spanca. 

Deli s prijatelji