RAJE V GOZD KOT LOKAL

Matjažev velikan tehtal kar 1,8 kilograma

Objavljeno 02. oktober 2013 09.41 | Posodobljeno 02. oktober 2013 09.41 | Piše: O. B.

Premer klobuka je bil večji od 30 centimetrov.

Premer klobuka je znašal več kot 30 centimetrov.

SVETA ANA V SLOVENSKIH GORICAH – Ljubitelji in strastni nabiralci gob, predvsem jurčkov, gotovo ne bodo hitro pozabili letošnjega konca poletja in tudi jeseni. Omenjene gozdne lepotice namreč rastejo kot nore, saj z vseh strani prihajajo fotografije o rekordno velikih jurčkih, ki so razveselili posameznike in cele družine, kjer trdijo, da do zdaj česa takega še niso doživeli. Med temi sta gotovo tudi Matjaž Potočnik iz Žepovcev v Apaški dolini in njegovo dekle Alenka Moleh, pri kateri trenutno živi.

Gobarjenje sprošča

Matjaž Potočnik, ki bo čez nekaj dni, v nedeljo, 27.oktobra, praznoval šele 24. rojstni dan, ima dve ljubezni – Alenko in gobarjenje. Sam pravi, da zelo rad gobari, ker ga to še posebej sprošča. Medtem ko drugi zahajajo v gostinske lokale, je sam raje v naravi. V gozd gre vsak dan po službi, med vikendom vsaj en dan že zjutraj, ko je tam tudi po več ur. Ima svoja najdišča, ki jih zlepa ne izda. Točno ve, kje rastejo gobe, in po navadi prinese iz gozda košaro, polno jurčkov. Inšpekcija seveda za to ne ve. Običajno sicer gobari v Nasovi, med Apaško in Ščavniško dolino, ter na Pohorju.

In tako kot vedno, ko se odpravi v gozd, je tudi ob izteku letošnjega septembra iz Nasove prinesel jurčka velikana, ki je tehtal kar 1810 gramov in je imel premer klobuka nad 30 centimetrov. Čeprav je zraven našel tudi veliko manjših, ga je še posebej osrečil velikan, njegov največji do zdaj. Sicer pa Matjaž najraje nabira jurčke in dežnikarice pa seveda tudi lisičke.

Deli s prijatelji