ŽIVLJENJE V OBJEKTIVU

Matija tretjič osvojil pomursko vampijado

Objavljeno 10. avgust 2016 22.19 | Posodobljeno 10. avgust 2016 22.19 | Piše: Jože Žerdin

Pri Dominku v Odrancih že devetič kuhali vampe na star način.

Najboljše je skuhala ekipa Don Matija Pivar Bar Bogojina. Foto: Jože Žerdin.

V največji panonski vasi v občini Odranci so znani tudi po kuhanju vampov v kotličkih na odprtem ognju na prostem. Deveto Dominkovo vampijado je prejšnjo soboto na dvorišču gostilne Dominko v Odrancih pripravil kolektiv gostilne z obrtnikom gostinstva, turizma in trgovine s. p. Aleksandrom Dominkom. Dogodka se je udeležilo 14 ekip z levega in desnega brega reke Mure, pravih ljubiteljev vampov. Vsako leto se vampijade udeležuje čedalje več ekip, ki jih povezuje spoznavanje novih idej na področju kuhanja vampov.

Tisti dan je v središču Odrancev dišalo, kajti osnovni namen je obujanje in ohranjanje jedi, ki vse bolj tone v pozabo in je vedno redkeje na naših jedilnikih. Vsako leto skuhajo vse boljše in boljše vampe, obiskovalci pa jih na koncu tudi poskusijo. Ideja je v Odrancih vzniknila pred devetimi leti, in to po zaslugi gostilne Dominko, ki v Pomurju spada prav v vrh priprave in kuhanja vampov.

Specialiteto je ocenjevala komisija strokovnjakov pod vodstvom Dušana Zelka, profesorja na srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih. Organizator je vsem ekipam priskrbel nekaj kilogramov govejih vampov, zelenjavo, čebulo in začimbe, vsaka pa je dodala svoje skrivne sestavine, da je bila jed še sočnejša in okusnejša. Ob petju, veselju, v dobri družbi in z okusnimi vampi je dan minil prijetno, saj nihče ni šel domov lačen ali žejen.

Na koncu so razglasili še zmagovalce. Najboljše vampe je letos skuhala ekipa Don Matija Pivar Bar Bogojina pod vodstvom Matija Pivarja, ki je prejela zlato kuhalnico (doslej so bili že trikrat prvi, dvakrat drugi in enkrat tretji!), drugo mesto je zasedla ekipa Jenamena Črenšovci in dobila srebrno kuhalnico, na tretjem mestu pa je bilo športno ribiško društvo Odranci, ki je prejelo bronasto kuhalnico, preostale ekipe pa priznanja za sodelovanje.

 

Deli s prijatelji