NA KOŽO

Mati Planica

Objavljeno 24. marec 2017 23.35 | Posodobljeno 24. marec 2017 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Le pod Poncami je ena minuta jeze izgubljenih 61 sekund sreče in užitkov.

Bojan Budja.

Ta teden smo izvedeli, da je Norveška najsrečnejša država na svetu. Tako pravi letošnje poročilo Združenih narodov, poimenovano World Happiness Report. Srčno upam, da bodo Norvežani danes nekaj manj srečni. In da bomo po zaslugi Planice in današnje ekipne tekme srečnejši Slovenci, ki nas je omenjena anketa letos uvrstila na 62. mesto. Takoj za Ciprom in pred Perujem, najpomembneje pa je, da tudi pred Hrvati, ki so kar 15 mest za nami. Nevarno blizu Ruandi, Burundiju, Tanzaniji in Srednjeafriški republiki.

Že desetletja je Planica edina čisto zaresna in čisto ta prava slovenska športna pravljica z resničnimi junaki. Tam Slovenci vselej zmagujemo. S poleti in drugače. A tudi če bi se kdaj po kdove kakem naključju zgodilo, da bi pod Poncami najdlje na svetu odjadral Hrvat, bi Janezi pač rekli, da se je to zgodilo pri nas in da se je skakati naučil od Slovencev. V Planici smo najsrečnejši, nedotakljivi. Celo združeni, le tod je čisto vseeno, ali si rdeč, črn, moder, rumen, zelen, ali si Cerarjev, Jankovićev, Janšev, Kučanov, Karlov, Ljudmilin. Vsi mahamo z zastavo ene barve, kričimo iste zloge, se nacejamo z laškim in unionom, mlatimo čevapčiče, pleskavice in kranjske. Pod Poncami smo vzorna ljubeča družina, do tujcev strpna in prijazna, celo tako, da z njimi delimo kozarec ali steklenico.

Le kdo drug nas je še naredil tako enotne, prav nič ksenofobne in složne? Tako srečne. Zgolj v dolini pod Poncami je ena minuta jeze izgubljenih 61 sekund sreče in užitkov. Že zato je Planica najimenitnejša, mit in legenda. Je ljubica vseh generacij Slovencev. Narejena je s slovensko pridnostjo in znanjem. Les in železo, dva slovenska materiala, pokrita z deviško belimi kristali na usločenem hrbtu. Lepotica za šport, ki že dolgo ni več zgolj šport. Priklanjal se ji je celo vsemogočni Tito, k njej je vodil svetovne voditelje, indonezijski predsednik Sukarno se je tod v sandalih prvikrat srečal s snegom. Njemu in milijonom občudovalcem pod njo je v teh desetletjih spisala vsaj toliko čudovitih zgodb. Nekaj deset tisoč novih jih piše te dni.

Ona, ena in edina. Mati Planica. Danes ji lahko čestitamo tudi za materinski dan. 

Deli s prijatelji