PLANETARIJ

Materialist

Objavljeno 21. maj 2016 19.15 | Posodobljeno 21. maj 2016 19.15 | Piše: Blaž Jarc, Mirko Mayer
Ključne besede: planetarij

Po priporočilu kolegice hodi k bioenergetiku, kliče strokovnjake, da ji prek telefona čistijo čakre. V avtu ji z ogledala visi zajčja šapa, da ji prinaša srečo.

Blaž Jarc (levo) in Mirko Mayer.

Sedim v kavarni pred enim od trgovskih centrov v Ljubljani. Pijem kavo. Počasi. Sonce mi nabija v čelo. Morda še dobro, razmišljam, da mi ne uspe videti vseh obrazov nakupovalcev, ki kot kuščarji pririnejo iz svojih domov. Ne pridejo zaradi sonca, ampak zaradi trgovin. Ste že kdaj opazili, kako večina mladih ljudi zadnje čase reagira na praznike? »Kaj? Trgovine so zaprte?!« Kot da bi v centralni Afriki za en dan zaprli edini vodnjak v mestu. Kakor koli … za sosednjo mizo se usede par. Ona malo preveč gobcava, on malo preveč podjarmljen. Pač, mlada sta. Pogovarjata se o rojstnodnevnem darilu, ki ga bosta kupila skupnemu kolegu. »Nič dragega,« pravi on. »Pa saj Brane ni materialist,« odvrne ona. Večkrat sem to že slišal. Kako ljudje zlorabljajo besedo materialist, ne da bi sploh poznali njen pomen. Priznam. Jaz sem materialist. Vam razložim zakaj …

V nasprotju z javnim prepričanjem biti materialist nima prav nobene povezave s tem, kakšen avto vozite in v kakšne cunje se odevate. Ali z dejstvom, da že vse življenje samo grabite denar. Če to počnete, ste pohlepni, požrešni. Niste pa zato materialist. Če boste besedo materialist vtipkali vsaj v Google, vam bo že na prvi strani ponudil razlago Wikipedije. Takole piše: »Materializem označuje filozofski pogled na svet, po katerem ima materija glavni pomen, zavest in mišljenje pa sta drugotnega pomena. Nasprotje materializmu je idealizem.«

Ja, materializem je povezan z materijo. Ne z denarjem, jahtami in kaviarjem. Materialisti verjamejo, da ima vsako dejanje svoje posledice. Da ena materija vpliva na drugo. Da nič ni mistično in nadnaravno. »Prvi izrazi materialističnega razmišljanja so pravzaprav revolucionarni dogodek v razvoju človeške misli, saj je radikalno prekinil mitološko, neznanstveno razmišljanje.« Če povem po domače … razum, logika, odgovornost. To so značilnosti materialista.

Nemudoma se spomnim tiste gobčne gospodične za mizo zraven mene. Ob sebi, na stolu, ima tri vrečke. Vsake toliko jih pogladi in preveri, ali so vse stvari še tam. Skorajda bi lahko rekel, da jih neguje. Kot otroka. Verjame v horoskop in zvečer moli, da bo enkrat zadela na lotu. Po priporočilu kolegice hodi k bioenergetiku, kliče strokovnjake, da ji prek telefona čistijo čakre. V avtu ji z ogledala visi zajčja šapa, da ji prinaša srečo. Vozi skrajno nevarno. Impulzivno in hitro, vendar je rojena pod srečno zvezdo. Rada je presne torte, pije prave indijske čaje in hodi v McDonald's. Nima se za materialistko. In res ni. Ne zasluži dosti, a porabi več. Za stvari, ki jih ne potrebuje.

Morda pa prav zato posel šlogarce tako cveti zadnje čase. Prek ekrana čistijo čakre, se pogovarjajo z mrtvimi, napovedujejo prihodnost in z dlani berejo vašo usodo. Kot da je že vse vnaprej spisano. Kot da ne morete vplivati na prav nič v svojem življenju. Jaz sem prepričan prav o nasprotnem. Da je vaše življenje v vaših rokah. Da ne obstajajo porazi, ampak izkušnje. In da je pri nas občutno premalo materialistov.

@Mirko_Mayer poznam pa prostor, kjer se vsi idealisti zanesljivo spremenijo v materialiste. Imenuje se … slovenska politika! Bi poskusil? 

Deli s prijatelji