LIKVIDACIJA

Masten: Abanki, Factor banki in Probanki ne bo uspelo

Objavljeno 18. avgust 2013 20.45 | Posodobljeno 18. avgust 2013 20.45 | Piše: A. K.

Potencialnega kupca bi v teh bankah zanimala zgolj licenca za bančno poslovanje, meni Masten.

V Abanki niso upoštevali zahtevkov ZPS, v prid potrošnikov je zdaj odločilo sodišče.

LJUBLJANA – Trem slovenskim bankam, Abanki, Factor banki in Probanki, sanacija ne bo uspela, meni ekonomist Igor Masten. »Predvsem obe manjši banki, Factor banka in Probanka, nimata normalnih portfeljev. Njuni portfelji odražajo namen ustanovitve, to je podpora lastniškim strukturam okoli lastnikov bank. Po drugi strani pa je kupca za banko težko najti že v normalnih časih, kaj šele v slabi finančni situaciji po svetu in predvsem v Sloveniji, kjer mora vsak investitor dodati še premijo za državno tveganje,« je v pogovoru za Delo povedal Masten.

Edino, kar je še kaj vredno

»Za manjši dve banki je realna možnost klasična likvidacija banke. Potencialnega kupca bi v teh bankah zanimala zgolj licenca za bančno poslovanje, kar je edino, kar je v teh bankah še kaj vredno, ostalo ima negativno vrednost,« je dodal Masten.

Imetniki obveznic bodo izgubili večino denarja

Abanka je po njegovem kandidatka za razčlenitev banke na osnovni bančni del, kjer so depoziti in zdrava aktiva, ostalo pa bi bilo treba izdvojiti na neko ustanovo, kjer se bodo realizirale izgube. Masten je še dodal, da bodo najprej zradirani lastniški deleži lastnikov, potem pa se bo začelo treti pri upnikih. Imetniki Abankinih obveznic bodo po njegovem verjetno izgubili večino denarja.

Deli s prijatelji