OBJAVLJAMO DOKUMENT

Masleševi Janši: Vaši niso utemeljili okoliščin

Objavljeno 15. april 2016 15.53 | Posodobljeno 15. april 2016 16.12 | Piše: K. K.

Vrhovni sodniki so zavrnili tako izločitev Nine Betetto kot Vesne Žalik.

LJUBLJANA – »Zagovorniki niso utemeljili okoliščin, na podlagi katerih bi lahko vsak razumen človek sklepal, da ne bo deležen nepristranskega sojenja,« sporoča Nina Betetto, podpredsednica Branka Masleše na vrhovnem sodišču, ki se prav v teh dneh poteguje za slovensko sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice, prvaku opozicije Janezu Janši. Spomnimo, isto sodišče je potrdilo sodbo Janši, čeprav niti kraj, čas in izvedba kaznivega dejanja niso bili specificirani.

Celoten dopis Betettove na Janševo zahtevo za izločitev vrhovne sodnice Vesne Žalik, zavrnilni, datiran s 13. aprilom, lahko preberete v fotogaleriji. Pretekli teden smo objavili dopis, v katerem vrhovni sodniki zavračajo Janševo zahtevo za izločitev Betettove in Janševo utemeljitev zahteve.

Spomnimo, ustavno sodišče je soglasno razveljavilo sodbo, ki so jo prej potrdili tako vrhovni sodniki, kot njihovi kolegi na nižjih instancah. Sodniki so odločili, da je bila obsojenim kršena pravica do nepristranskega sojenja, saj sodišče iz vseh ugotovljenih dejstev zgodovinskega dogodka ni izluščilo tistih dejstev, ki omogočajo zanesljivo sklepanje o obstoju zakonskih znakov »sprejem« oziroma »dajanje« obljube nagrade. »Ker sodišče ni ravnalo v skladu z zahtevami, ki izhajajo iz načela zakonitosti v kazenskem pravu, višje sodišče in vrhovno sodišče pa teh kršitev nista odpravili, je ustavno sodišče vse sodbe razveljavilo zaradi kršitve prvega odstavka 28. člena ustave«, so zapisali v odločbi. 

Slovenski tiskovni agenciji so na vrhovnem sodišču pojasnili, je iz odločanja v tej zadevi na svoj predlog izločen predsednik vrhovnega sodišča Masleša.

 

Deli s prijatelji