ŠLAMASTIKA NA VRHOVNEM SODIŠČU

Masleša priznal in udaril po svojih: Zadeve niso vodili časovno optimalno

Objavljeno 12. november 2014 18.15 | Posodobljeno 12. november 2014 18.16 | Piše: K. K.

Predsednik vrhovnega sodišča pravi, da je že marca letos uvedel nekatere organizacijske spremembe, zagotovila, da se na vrhovnem sodišču ne dogajajo manipulacije pri obravnavanju zadev, pa nismo dobili.

Koblerjevo pismo iz sodnega spisa.

LJUBLJANA – »Upravni oddelek zadeve I Up 129/2013 ni vodil časovno optimalno,« o delu svojih podrejenih meni predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Pod številko se skriva pritožba nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše na odločbo o premoženjskem stanju, ki mu jo je spisala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Janša je bil takrat predsednik vlade, Goran Klemenčič, ki je danes pravosodni minister, pa predsednik komisije. Vrhovno sodišče je v tej zadevi po letu prelaganja zadeve sicer ugodilo pritožbi Janše, ki je komisiji očital neustavno in nezakonito delovanje pri nadzoru premoženjskega stanja. Zadevo so razveljavili in vrnili v nov postopek, je pa upravno sodišče junija letos že drugič zavrnilo tožbo Janše. In tako je zadeva spet na vrhovnem sodišču.

Kaj vse smo spraševali Maslešo

Predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo smo včeraj prosili za pojasnila nekaterih navedb, ki izhajajo iz Koblerjevega pisma. Zanimalo nas je:

– V zahtevi za izločitev gospoda Koblerja beremo, da se je v zadevi Up 129/2013, ki naj bi bila prednostno obravnavana, spis po sodišču svaljkal več kot petnajst mesecev, preden je prišlo do obravnave. Je takšno odlašanje s prednostnimi zadevami v navadi?

– Iz zapisa izhaja, da so odnosi med sodniki na vrhovnem sodišču precej nespoštljivi. Imate v načrtu sanacijo skrhanih odnosov in kako se boste tega lotili?

– Gospod Kobler v pismu, datiranem z letošnjim marcem, piše, da na upravnem oddelku sodišča dejansko ni sodnika, ki bi v tovrstnih zadevah lahko sodil brez slehernega suma nepristranosti. Kako vam je uspelo rešiti zaplet in zagotoviti nepristranost?

– Kako komentirate šlamastiko, ki se je dogajala z zadevo Up 129/2013?

– Lahko javnosti zagotovite, da se na Vrhovnem sodišču RS ne dogajajo manipulacije pri obravnavanju zadev?

Trije obremenjujoči dopisi vrhovnih sodnikov

Masleša nam je sporočil še, da si bile marca 2014 uvedene »določene organizacijske spremembe«. Včeraj smo objavili za vrhovno sodišče in Maslešo zelo neprijetno pismo vrhovnega sodnika Gorazda Koblerja, ki v svoji zahtevi za izločitev razkriva vprašljivost postopkov vrhovnega sodišča in nenavadne medsebojne odnose. Kobler je med drugim marca letos, ko so mu želeli zadevo dodeliti, ugotovil, da bi »zadeva morala biti prednostno obravnavana«. Ugotovil je tudi, da je spis nepopoln. Med številnimi opozorili – med drugim, da na upravnem oddelku vrhovnega sodišča ni sodnika, ki bi to zadevo težko obravnaval brez slehernega suma nepristranosti – je Kobler že eno leto pred Masleševo odločitvijo za organizacijske spremembe opozoril, da gre za zadevo, ki je v javnosti zelo odmevna, saj je bilo večkrat poudarjeno, da kljub dolgi dobi zadeva na vrhovnem sodišču še ni rešena.

Pismo si lahko v celoti preberete v galeriji. Enako velja za pismi vrhovnih sodnikov Borivoja Rozmana in Martine Lippai.

Masleša pojasnjuje le kronologijo

Vprašanja, ki smo jih naslovili na predsednika vrhovnega sodišča, si lahko ogledate v okvirju. V odgovoru nanje, ki jih je posredovala Romana Ciko Hočevar, se je Masleša najneprijetnejšim vprašanjem izognil. Pojasnil pa je: »Zadevo je vrhovno sodišče prejelo 4. aprila 2013. 11. aprila 2013 je bila dodeljena v reševanje sodniku poročevalcu Bojanu Dolencu, senat za odločanje pa je bil določen 18. julija 2013. Sodnik Kobler septembra 2013 ni bil izločen iz odločanja o zadevi, kot izhaja iz njegovega pisanja, saj v njej niti ni bil član senata. Ko je zaradi upokojitve sodnika poročevalca v zadevi prišlo do njene predodelitve, je bila zadeva skladno s pravili letnega razporeda sodnikov dodeljena sodniku Gorazdu Koblerju. Po prejemu pisanja Gorazda Koblerja z dne 11. marca 2014 oziroma njegove zahteve za izločitev je predsednik vrhovnega sodišča že naslednji dan (dne 12. marca 2014) predlogu za izločitev ugodil, vodjo upravnega oddelka vrhovnega sodišča pa zaprosil za pojasnila o kronološkem poteku obravnavanja navedene zadeve in sestavi senatov. Zadeva je bila nato dodeljena sodnici Brigiti Domjan Pavlin, o njej je bilo dokončno odločeno 9. maja 2014, odločba pa je bila s sodišča odpravljena 9. junija 2014.«

Masleša je pojasnil še: »Po prejemu pojasnil, ki jih je vodja oddelka Martina Lippai podala 14. marca 2014, je bil dne 19. marca 2014 sklican sestanek predsednika vrhovnega sodišča z vodjo in člani upravnega oddelka vrhovnega sodišča v zvezi s stanjem na oddelku. Za razrešitev širših vprašanj glede zagotavljanja učinkovitejšega dela in sodelovanja med člani upravnega oddelka je bil 26. marca 2014 med drugim tudi spremenjen letni razpored sodnikov in sodnic.« 

Rozman: Mimo vrstnega reda

Dopis Lippaieve smo objavili danes, torej dan po tistem, ko je Masleša prejel vprašanja. Iz njega pa je, kot lahko berete v galeriji, jasno razvidna polletna »luknja« pri obravnavi zadeve. 

Pereče so tudi navedbe v dopisu Rozmana, ki Maslešo opozarja na nepravilnosti, saj je v isti zadevi kot sodnik poročevalec odločal že o začasni odredbi, spis pa mu je bil, kot piše, »dodeljen mimo vrstnega reda sodnikov, ki odločajo o pritožbah«. Rozman v dopisu sicer želi svojo izločitev, Masleši pa pojasnjuje, da so »podane okoliščine, ki zbujajo dvom v mojo nepristranskost«.

Deli s prijatelji