NI IZLOČEN

Masleša bo sodil Janši

Objavljeno 27. avgust 2014 18.04 | Posodobljeno 27. avgust 2014 18.04 | Piše: K. K.

Prvaku opozicije niso ugodili.

Branko Masleša

LJUBLJANA – Vrhovno sodišče zahtevi Janeza Janše, da se iz odločanja v zadevi Patria izloči Branko Masleša, ni ugodilo, poroča Radio Slovenija. Vrhovni sodniki so na občni seji o izločitvi odločali danes. Radio poroča še, da lahko Masleša, sicer predsednik vrhovnega sodišča, postane tudi poročevalec v zadevi Janša.

Prva seja je bila sklicana že za 18. julij, a je bila nesklepčna. Janšev zagovornik Franci Matoz je podal tudi zahtevo za izločitev sodnice poročevalke v zadevi Patria Vesne Žalik, a je podpredsednica sodišča Nina Betetto zahtevo zavrnila.

Zadevi sta se pridružili tudi zahtevi za varstvo zakonitosti drugih dveh obsojencev v zadevi Patria – brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča.

Prvostopenjsko sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša in Krkovič kazen že prestajata, Črnkoviču pa so začetek prestajanja preložili na oktober.

Deli s prijatelji