VPRAŠANJA

Maša Kociper na »zagovor« poklicala Gorenaka

Objavljeno 13. avgust 2012 22.42 | Posodobljeno 13. avgust 2012 22.42 | Piše: S. J.

Poslanka je prepričana, da odstop generalnega direktorja policije ne more biti stvar zgolj dveh posameznikov v državi.

Vinko Gorenak je govoril, ko ne bi smel.

LJUBLJANA – Poslanka PS Maša Kociper je na ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka danes naslovila več vprašanj. Vprašanja poslanke letijo na zadnje dogajanje v policiji, predvsem pa jo zanima odstop prvega policista Janka Gorška

Vprašanja Gorenaku so na mestu

Čeprav pravi, da sama ne želi ugibati, kakšen je pravi razlog za Gorškovo odločitev, vseeno misli, da je za razjasnitev in dobro, uspešno in strokovno delo policije tudi v prihodnosti treba vprašati ministra, kateri so konkretni pogledi na delo policije v prihodnosti, glede katerih je prišlo do tako velikih razhajanj z generalnim direktorjem policije.

Povod za alarm je lahko upravičen

Kociprova namiguje, da je v Gorškovem primeru povod za alarm lahko upravičen, saj mu pri vodenju policije ne gre očitati nestrokovnosti ali nesposobnosti vodenja tako velike organizacije, kot je policija, hkrati pa med zaposlenimi na policiji uživa visoko podporo. Še toliko večja je lahko zaskrbljenost, če je bilo v ozadju res 'čutiti intenzivno dogajanje', kot je zapisala Kociprova, potem ko je policija profesionalno opravila svoje delo v primeru Vodušek.

Minister ima nekatera pooblastila, vendar jih ne sme prekoračiti

Kot je poudarila poslanka največje opozicijske stranke, minister lahko zahteva poročila, podatke in druge dokumente v zvezi z opravljanjem dela policije. Predstojnikova naloga pa je, da ministru redno in na njegovo posebno zahtevo poroča o delu policije in o vseh pomembnejših vprašanjih delovnega področja policije. Minister sicer lahko poda usmeritve in obvezna navodila za delo ter lahko policiji celo naloži, da v mejah svoje pristojnosti opravi posamezne naloge ter sprejme posamezne ukrepe in mu o tem poroča, vendar pa te pristojnosti ne veljajo za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel pristojni državni tožilec.

»Poseganje v operativno delo policistov bodisi direktno bodisi z zahtevami o predhodnih obvestilih je zato nesprejemljivo,« je še zapisala Kociprova.

Kaj Kociprova vprašuje Gorenaka?

  • Katere usmeritve za delo ste do sedaj, kot pristojni minister, podali policiji?
  • Katera obvezna navodila za delo policije ste do sedaj kot pristojni minister izdali?
  • Kakšni so vaši pogledi na smer razvoja policije in policijskega menedžmenta?
  • Katerih nalog na podlagi vaših usmeritev in obveznih navodil policija ni opravila po vaših pričakovanjih?
  • Pri katerih usmeritvah in obveznih navodilih sta imela z generalnim direktorjem policije tako različne poglede, da g. Goršek ni videl druge rešitve, kot je odstop?

Odstop prvega policista ne more biti stvar zgolj dveh posameznikov

»Ker gre pri kadrovskih menjavah v policiji za menjave na ključnih mestih varnostnega sistema države in njenih državljanov, odstop generalnega direktorja policije zaradi različnih pogledov na vodenje policije ne more biti stvar zgolj dveh posameznikov v državi, zlasti če se pri tako odmevnem odstopu, kot je odstop generalnega direktorja policije, vzpostavi sum o političnem vmešavanju v avtonomno delovanje policije. »Zaradi zgoraj zapisanega kljub 'dogovorom' z direktorjem pričakujem konkretne odgovore,« je sklenila poslanka.

Deli s prijatelji