JAVNO CESTIŠČE

Martinu je občina vzela zemljo, zdaj bi mu še dvorišče

Objavljeno 18. november 2017 22.44 | Posodobljeno 18. november 2017 22.45 | Piše: Tina Horvat

Martin Erjavec prepričan, da se mu godi krivica. Občinski odlok nezakonit?

Cesto je zgradil sam, s pomočjo sovaščanov, zdaj je občinska. FOTO: Igor Mali

PREVALJE – Prav nič čudno ni, da so naša sodišča zasuta s tožbami, državljani pa izgubljajo na tisoče evrov za odvetnike in sodne takse, če si vsakdo lahko prilagaja zakone po svoji meri. Mnogi posamezniki se počutijo opeharjene in eden takih je Martin Erjavec iz vasice Leše nad Prevaljami, ki se že več let z občino Prevalje bori za svojo lastnino. In to precej neuspešno, saj je ta že pred leti spremenila njegovo zemljo v javno cesto oziroma jo je kategorizirala, zdaj pa jo obnavlja, sanira plaz in gradi kanalizacijo brez njegovega soglasja. »Poglejte, kaj se dogaja pri nas. Leta 1945 so takratne oblasti nacionalizirale slovensko zemljo, zdaj, leta 2017, pa nam jo občina jemlje! Nič ne vprašajo, kar pridejo in posegajo v mojo lastnino, kar je nezakonito,« se huduje.

Občina se sklicuje na zakon o javnih cestah, ki je veljal v času kategorizacije ceste in je dopuščal takšno kategorizacijo, zato je po njihovem vse zakonito.

Preveč po domače

Njegove težave izvirajo iz neurejenih lastniških razmerij pri gradnji lokalnih cest in pri prenosu lastništva na občine. To so nekatere občine počele kar brez geodetskih odmer zemljišč, zaradi česar so se tudi izognile odškodninam lastnikom, in natančno to so storili tudi s cesto JP 851 672 Leše–Erjavec. »Pred spremembo mojega zemljišča v občinsko cesto bi morali odmeriti parcele, pa tega niso storili. Letos poleti, pred začetkom gradbenih del, pa niti niso prišli do mene in me prosili za soglasje. Ko sem šel na občino, mi je tajnik rekel, da to pač morajo narediti, če se ne strinjam, naj grem v pravdo in bom itak ves denar zapravil zanjo,« razlaga Erjavec, ki je prepričan, da se v Prevaljah vse dela preveč po domače in da občina deluje kot družinsko podjetje, kjer so vsi med seboj povezani.

A občina ni edinkrat posegla v njegovo zemljo, letos poleti je dobil obvestilo, da se začenja postopek razlastitve njegovih treh parcel, pri čemer je ena od njih kar njegovo dvorišče, kjer dostopa do svoje stanovanjske hiše na naslovu Leše 51. »Zdaj hočejo, da bi jim prodal, oziroma me hočejo razlastniniti kar na celi parceli. Ker niso delali odmer, kot bi jih morali, je kar vsa parcela, s hišo vred, kategorizirana v občinsko cesto, saj se brez odmere parcele ne da deliti. Zato da dobi moja soseda dostop do svoje hiše, so posegli v mojo lastnino, namesto da bi za njen dostop šli na njeno stran. Pri tem seveda hočem imeti urejeno in v zemljiško knjigo vknjiženo služnost hoje in vožnje, saj brez tega lahko ostanem brez dostopa do svoje lastne hiše. Zato seveda prenos nepremičnine v občinsko last pogojujem s služnostjo in zahtevam od občine še povrnitev drugih delnih stroškov,« nam je opisal jedro problema.

A občina o njegovih zahtevah noče veliko slišati, saj je, kot nam razloži tajnik občine Danilo Vute, v času kategorizacije ceste veljal zakon o javnih cestah, ki je dopuščal takšno kategorizacijo cest, zato je bila kategorizacija izvedena zakonito. »Če gospod Erjavec meni drugače, ima na voljo vsa pravna sredstva, s katerimi lahko zaščiti svoje pravne interese.« Na vprašanje, kako to, da so v občinsko cesto spremenili kar parcelo, na kateri stoji Erjavčeva stanovanjska hiša, in začeli postopke razlastitve celotne parcele, je Vute odgovoril, da je informacija o razlastitvi napačna in da občina Prevalje še ni sprožila postopka o razlastitvi.

Zdaj hočejo, da bi jim prodal, oziroma me hočejo razlastniniti kar na celi parceli.

Zanima nas še, zakaj pred obnovo ceste, sanacijo plazu in gradnjo kanalizacije niso prosili za soglasje lastnika ceste, pa nam občinski tajnik razloži, da glede na 66-odstotni delež občine občina dodatnega soglasja drugih solastnikov za redna vzdrževalna dela ne potrebuje. »To cesto sem naredil čisto sam, s pomočjo nekaterih stanovalcev, do makadamske faze, potem pa so jo kar spremenili v občinsko cesto, brez vsakršne geodetske odmere in vpisa v zemljiško knjigo. Po moji logiki to ni občinska, ampak je moja cesta,« je jezen Erjavec.

Sprenevedanje

Tudi njegova odvetnica Aleksandra Pavlič iz odvetniške pisarne Nečemer meni, da je sklicevanje občine na star zakon golo sprenevedanje. »Nesporno dejstvo je, da je občinski odlok v delu, kjer določa kategorizacijo zasebnega zemljišča, nezakonit in protiustaven. Ustavno sodišče je v podobnih primerih že večkrat ugotovilo neskladnost občinskega odloka z ustavnimi določbami ter naložilo občinam odpravo tega neskladja. Če bi se gospod Erjavec odločil za vložitev pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti, bi zagotovo ugotovili neskladnost odloka. Prav tako neustavna je situacija, ko je kot občinska cesta kategorizirano zasebno dvorišče,« je prepričana Pavličeva. 

Tudi ustavna presoja?

Martin Erjavec pravi, da je vložitev pobude za ustavno presojo skrajni ukrep in da bi veliko raje zadeve uredil na miren način, zagotovo pa ne le v svojo škodo. »Rad bi samo zaščitil svojo last in vse skupaj celostno uredil, a z občino nikakor ne pridemo skupaj. Ves čas sem poskušal doseči sporazum, potem pa, ko so pripravili osnutek pogodbe, ta ni bil v skladu z našim dogovorom. Ali ni to nedopustno, oni z javnim denarjem posegajo v mojo lastnino, jaz pa se moram z njimi pravdati s svojim!«

 

Deli s prijatelji