POTRJENO

Marta Kos Marko bo veleposlanica v Nemčiji

Objavljeno 17. maj 2013 09.43 | Posodobljeno 17. maj 2013 09.44 | Piše: STA, S. J.

Nekdanja podpredsednica GZS se vrača v Nemčijo, kjer je v preteklosti delala kot dopisnica nacionalne televizije.

Marta Kos Marko

LJUBLJANA – Vlada je včeraj na zaprti seji potrdila imenovanje novih veleposlanikov v 17 državah. Veleposlaniški položaj za Slovenijo v gospodarsko najpomembnejši partnerici Nemčiji bo zasedla Marta Kos Marko, nekdanja dolgoletna novinarka in dopisnica nacionalne televizije iz Nemčije, nekdanja podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in komunikacijska svetovalka.

Naj spomnimo: že pred dobrim tednom dni smo pri Kos Markovi preverjali neuradne informacije, da je kandidatka za ambasadorko v Berlinu. Tedaj nam je sestra Draga Kosa v telefonskem pogovoru dejala, da ne more in ne sme govoriti, češ da je takšna procedura, odgovora vlade in predsednika republike, kjer smo informacije tudi želeli preveriti, pa nismo dočakali. Včeraj pa so se neuradne informacije potrdile.

Rahten na Dunaj, Cerar v Washington

Na Dunaj naj bi odšel Andrej Rahten, ki je nazadnje vodil strateški svet na zunanjem ministrstvu. Pred tem je že bil zaposlen na ministrstvu, v obdobju prve vlade Janeza Janše pa je bil premierjev svetovalec za zunanje zadeve.

Za veleposlanika v Washingtonu je bil imenovan državni sekretar na zunanjem ministrstvu Božo Cerar, v New York za veleposlanika pri Združenih narodih pa odhaja Andrej Logar.

V Rusijo vlada pošilja Primoža Šeligo, ki je bil nazadnje veleposlanik v Ukrajini, še poroča Delo.

Deli s prijatelji