IZGLASOVALI SO

Marko Zidanšek je novi predsednik SLS

Objavljeno 06. december 2014 18.56 | Posodobljeno 06. december 2014 18.57 | Piše: STA, M. U.

Med 129 delegati z volilno pravico je zanj glasovalo 74 predstavnikov.

Marko Zidanšek. Foto: Tadej Regent/Delo

PODČETRTEK – Novi predsednik od letos zunajparlamentarne SLS je po preobratov polnem izrednem volilnem kongresu v Podčetrtku postal Marko Zidanšek. Med 129 delegati z volilno pravico je zanj glasovalo 74 predstavnikov, za njegovega protikandidata Damjana Medveda pa 59 delegatov.

Zidanšek se je kandidaturi pred nekaj dnevi že odrekel, a se je na današnjem kongresu na nagovarjanje nekaterih vidnih članov stranke odločil znova dati soglasje h kandidaturi. Do popolnega preobrata je prišlo, ko se je na kongresu tik za tem za umik kandidature odločil Primož Jelševar. Edina ovira na poti k izvolitvi Zidanška je ostal Medved, ki je bil nad razvojem dogodkov ogorčen, a je pri svoji kandidaturi vseeno vztrajal.

Novi prvi mož SLS je napovedal, da se bo kot predsednik zavzemal za novo širino, desno sredino in zgodbo, ki jo bodo v stranki pisali skupaj do vrnitve na pot uspeha. Šestinštiridesetletni Marko Zidanšek je član SLS od leta 1990, do zdaj pa je v stranki opravljal funkcije predsednika celjskega občinskega odbora in člana izvršnega odbora SLS. Od leta 1998 je mestni svetnik v Celju, tri mandate je bil celjski podžupan, trenutno pa je pooblaščenec celjskega župana. Po izobrazbi je magister znanosti s področja državnih in evropskih študij, zaposlen pa je kot direktor celjskega Simbia.
Novi predsednik SLS se je sicer že pred izvolitvijo moral zagovarjati zaradi vpletenosti v domnevno sporne posle pri poslovanju Premogovnika Velenje. Sam na to odgovarja, da je od omenjenih dogodkov minilo let dni, sam pa ima pri tem povsem čisto vest. Pristojni organi naj opravijo svoje delo, s tem nima nobenih težav, je pa dodal, da je v Sloveniji lahko vsakomur marsikaj očitano, zato bo treba počakati, do kakšnih bolj konkretnih epilogov, kot so zgolj neki sumi.

Stranka je sicer danes dobila tudi tri nove podpredsednike

To so za naslednje štiriletno obdobje postali Primož Jelševar, Jasmina Opec in Franc Rozman. Predsednik nadzornega odbora je postal Žarko Pregelj, predsednik glavnega odbora stranke pa Igor Draksler.

Deli s prijatelji