PREVETRITEV

Marjan Mačkošek novi predsednik GZS

Objavljeno 21. maj 2015 18.05 | Posodobljeno 21. maj 2015 18.05 | Piše: STA, K. K.

Zavzel se je za ohranitev prostovoljnega članstva ter napovedal odprodajo nepotrebnega premoženja zbornice, a le »z jasnim dogovorom pred prodajo, za kaj bomo ta denar namenili«.

LJUBLJANA – Novi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je glavni direktor družbe Štore Steel Marjan Mačkošek. Za dveletni mandat ga je izvolila skupščina GZS, ki se je danes sestala na ustanovni seji. Na današnjih volitvah je za Mačkoška glasovalo vseh 84 članov skupščine GZS, ki so oddali glas. Novi predsednik zbornice mandat uradno nastopi s 24. majem. V predstavitvi pred volitvami je Mačkošek izpostavil, da je GZS treba vrniti ustrezno mesto. »Tega mesta nam družba zdaj ne priznava,« je menil in dejal, da sta glas države in glas sindikatov močnejša od glasu gospodarstva.

Za kaj bo šel denar

O sebi je povedal, da je človek, ki zagovarja konsenz in si je za dosego dogovora pripravljen tudi vzeti čas. »Ko je konsenz dosežen, pa sem človek, ki želi, da je realizacija dogovorjenega hitra in učinkovita,« je izpostavil.

Glede programskih usmeritev je dejal, da je dvoletni mandat kratek in si ne dela utvar, da je v takem obdobju mogoče narediti velike, revolucionarne korake. Zavzel se je za ohranitev prostovoljnega članstva ter napovedal odprodajo nepotrebnega premoženja zbornice, a le »z jasnim dogovorom pred prodajo, za kaj bomo ta denar namenili«.

Kot eno od pomembnih nalog je izpostavil, da skupaj s trgovinsko in z obrtno zbornico »najdemo način in obliko, da zajamemo tudi vse tiste gospodarske subjekte v Sloveniji, ki se danes 'šlepajo' na tistem, kar zbornice delamo in kar poskušamo doseči«. Med drugim je izpostavil možnost, da bi se članarina v zbornici štela v davčno olajšavo.

Slabo se nam piše

Sicer pa bo Mačkošek, kot je napovedal, predlagal imenovanje treh podpredsednikov GZS. Ti bodo pokrili področje združenj, regijskih zbornic in malega gospodarstva oziroma podjetništva. Izpostavil je tudi možnost reorganizacije sistema GZS, a le v primeru, da bi bil o tem dosežen dogovor.

Ob koncu nastopa se je še enkrat zavzel za sodelovanje tudi z drugimi zbornicami na podlagi skupnega interesa, da bi okrepili položaj nasproti vladi in sindikatom. »Če realnemu sektorju ne bo uspelo pokazati in dokazati, da je najprej treba ustvarit, šele potem lahko delimo, se nam kot družbi slabo piše,« je opozoril.

Skupščina GZS je danes izvolila še svojega predsednika; to je postal predsednik uprave koncerna Kolektor Radovan Bolko. Izvolili pa so tudi pet članov nadzornega odbora zbornice. To so postali Vojmir Urlep, Danica Kos, Marjan Mateta, Janez Biol in Igor Smrajec.

Deli s prijatelji