POGOJNA KAZEN

Mariborski vstajnik priznal, da je proti policistu zalučal steklenico

Objavljeno 22. januar 2015 13.36 | Posodobljeno 22. januar 2015 13.36 | Piše: STA, A. L.

Sodnica mu je izrekla pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

MARIBOR – Eden od aretiranih na tretji mariborski vstaji decembra 2012 Bojan Marksl je na današnjem predobravnavnem naroku na okrožnem sodišču v Mariboru sprejel predlog tožilstva in priznal, da je vrgel steklenico proti policistu. Sodnica mu je izrekla pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Gre za enega iz druge skupine protestnikov, ki so se zaradi sodelovanja na protestu v Mariboru 3. decembra 2012 znašli pred sodiščem. Obtožnica jih bremeni suma storitve kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge policije.

Pretirana reakcija

Tožilstvo je 34-letnemu Markslu, ki je po poklicu zdravstveni tehnik, pripisalo, da je na protestnem shodu pred zgradbo Mestne občine Maribor (MOM) vrgel steklenico proti skupini policistov, ta pa je padla za nogo enega od policistov in se razbila. Tožilstvo mu je v primeru priznanja krivde ponudilo trimesečno pogojno zaporno kazen in Marksl se je odločil, da ponudbo sprejme. »Obžalujem, da sem bil takrat tam. V mesto sploh nisem prišel zaradi protesta,« je povedal sodnici Barbari Nerat.

Ta je njegovo priznanje sprejela in pri izreku sodbe povsem sledila predlogu tožilstva, ki je že tako ali tako predlagalo najmilejšo možno kazen. Upoštevala je tudi dejstvo, da obtoženi pred tem še ni bil kaznovan. »Verjamem, da ste se pač znašli tam. A je bila reakcija pretirana,« je menila sodnica. Ker ni bilo možnosti pritožb, je sodba z današnjim dnem pravnomočna.

Pridržanih 119 ljudi

Obtožnica je bila sprva spisana za devet oseb. Eden od obtoženih je na predobravnavnem naroku septembra lani priznal krivdo in dobil kazen sedem mesecev družbenokoristnega dela. Preostali krivde ne priznavajo, glavna obravnava pa se bo začela, ko bo izveden predobravnavni narok za obtoženega, ki tega doslej še ni opravil.

Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Prva skupina protestnikov je bila septembra 2013 na okrajnem sodišču obsojena na sedem mesecev zapora, a jih je višje sodišče kasneje oprostilo, saj je presodilo, da je v teh primerih šlo zgolj za prekrške in ne za kazniva dejanja. Druga skupina protestnikov se mora zagovarjati pred okrožnim sodiščem.

Deli s prijatelji