DOLGOVI

Mariborska škofija tik pred bankrotom

Objavljeno 12. januar 2012 11.49 | Posodobljeno 12. januar 2012 11.49 | Piše: K. K./STA

Zaradi dolgov v znesku 7,6 milijona evrov ogroženi dvorec Betnava, okoliški gozdovi in celo sam sedež nadškofije v središču Maribora.

Cerkev bo dobila odškodnino.

MARIBOR – Nadškofija Maribor ima že več dni blokirana računa pri NKBM in Abanki Vipa, zaradi neporavnanih obveznosti pa sta banki BKS in Sparkasse s pomočjo sodišča že začeli rubež njenih številnih nepremičnin, piše današnji Dnevnik in dodaja, da je nadškofija po novembrskem stečaju Gospodarstva Rast očitno tik pred bankrotom.

Piramida se je podrla

S stečajem omenjene družbe, ki je predstavljala vrh s cerkvijo povezanih finančnih holdingov, se je namreč dokončno podrla cerkvena finančna piramida, zgrajena na bančnih posojilih, s krizo pa so praktično presahnili viri financiranja, piše Dnevnik in dodaja, da so zaradi dolgov v skupni višini 7,6 milijona evrov med drugim ogroženi dvorec Betnava in okoliški gozdovi ter celo sam sedež nadškofije v središču Maribora.

V tamkajšnji nadškofiji, na katero že več kot leto dni letijo očitki zaradi slabega gospodarjenja, ki je povzročil veliko luknjo v bilancah bank, prizadel pa je tudi na desettisoče malih delničarjev holdingov Zvon Ena in Zvon Dva, sicer molčijo. Konec leta 2010 naj bi po njihovih podatkih, ki so jih razkrili tik pred odhodom dolgoletnega nadškofa Franca Krambergerja, dolgovi nadškofije do bank znašali 17,4 milijona evrov.

Usodna razlastitev v T-2

Do dokončnega potopa nekdaj mogočni cerkveni finančni imperij v Mariboru loči le še stečaj Zvon Ena Holdinga. Poleg Gospodarstva Rast, ki je v stečaju že od novembra lani, je namreč konec preteklega tedna mariborsko sodišče napovedalo, da bo v osmih dneh razglasilo tudi stečaj v Zvon Dva Holdingu. Za Zvon Ena bo med drugim usodna tudi razlastitev v telekomunikacijski družbi T-2, ki je bila vseskozi velik adut za sanacijo holdinga.

Družba T-2 za pravnomočno potrjeno prisilno poravnavo čaka le še na odločitev višjega sodišča, ki mora odločiti o pritožbi Telekoma Slovenije na zavrnitev njihove zahteve za stečaj konkurenta. Kot pa še piše Dnevnik, naj bi Zvon Ena poskrbel za nov pravni manever, saj je v začetku decembra sklical skupščino T-2, na kateri naj bi izglasovali dokapitalizacijo podjetja v znesku milijon evrov, denar, ki ga je zagotovil nekdo tretji, pa deponiral pri mariborski notarki.

Po informacijah omenjenega časnika so nekdanji lastniki direktorja T-2 Uroša Rožiča »prepričevali«, naj skupščinski sklep vpiše v sodni register, česar pa ni hotel storiti. Pozneje je upniški odbor dosegel tudi začasno odredbo, s katero je vodstvu podjetja prepovedal vpis omenjene dokapitalizacije.
 

Deli s prijatelji