GOTOF JE!

Mariborčani napovedujejo popolno gverilo

Objavljeno 21. november 2012 19.47 | Posodobljeno 21. november 2012 23.36 | Piše: S. U.

Medtem ko je ljudstvo protestiralo, je Franc Kangler postal državni svetnik.

MARIBOR – Na Glavnem trgu v Mariboru se je tudi danes zbralo več sto nasprotnikov mariborskega župana Franca Kanglerja. Ponovno zahtevajo županov odstop z vzkliki »Gotof je!« in s plakati »Protest proti Kanglerjevemu vnebovzetju v državni svet«. Ob 20.15 so Kanglerja pospremili do avta, trg se je izpraznil, protestniki pa so se preselili na Slomškov trg. Par minut kasneje je župan iz osebnega avtomobila presedel v policijsko marico in možje postave so ga čez Glavni most odpeljali na varno, še poroča Večer.

Poškodovana dva policista

»Okoli 18.30 se je množica, nezadovoljna z rezultati volitev elektorjev za svetnika v Državni svet, premaknila na Rotovški trg oz. na dvorišče pred Mestno hišo Rotovž. Policisti so elektorjem in drugim, ki so se zadrževali v stavbi, omogočili varen odhod. Posamezni protestniki so čez čas pričeli v zgradbo metali predmete, tudi granitne kocke in jo poškodovali. Policisti so zato protestnikom ukazali, naj prenehajo s kršitvami in jih opozorili, da bodo uporabili prisilna sredstva v primeru nadaljevanja kršitev. Ker množica ni upoštevala zakonitega ukaza, so policisti uporabili prisilna sredstva, in sicer palico (za odrivanje) in plinski razpršilec, ter jo razgnali. Poškodovana sta bila dva policista,« je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor, Bartolo Lampret in dodal da policisti še zbirajo obvestila.

Kangler izvoljen za državnega svetnika

image

Kangler je že pred volitvami poudaril, da se bo v primeru izvolitve imuniteti odpovedal. Foto: Tadej Regent

Povod za današnje aktivnosti so bile volitve državnih svetnikov. »Elektorji bodo na Rotovžu danes najverjetneje izvolili Kanglerja v državni svet. Ustava določa, da svetniki uživajo enako imuniteto kot poslanci,« se glasijo zapisi na facebooku. Tamkajšnji prebivalci so namreč prepričani, da se želi njihov župan na ta način izogniti sodnim postopkom.

Mariborski župan je bil sicer izvoljen za državnega svetnika. Svoj glas mu je namenilo 25 elektorjev od 38. Pred Rotovžem, kjer so potekale volitve, se je medtem zbralo več sto ljudi, ki so Kanglerja pozivali k odstopu z županske funkcije. Kangler je že pred volitvami poudaril, da se bo v primeru izvolitve imuniteti odpovedal.

Od 27. novembra dalje popolna gverila?

Županovi nasprotniki še zagotavljajo, da od 27. novembra dalje velja popolna gverila proti Kanglerju in radarjem, in sicer vse dokler se Maribor ne vrne v roke občanov. Sicer pa je, vsaj če gre verjeti družbenim omrežjim, za 23. november napovedan neuraden pohod Viol proti Kanglerju, tri dni kasneje pa t.i. Druga mariborska vstaja.

Ste se morda tudi vi udeležili protesta? Pošljite nam fotografijo ali videoposnetek.

 

Deli s prijatelji